În Europa – Peste 5.500 de salariaţi Ford îşi vor pierde locurile de muncă

0
132

Ford a comunicat, ieri, sindicaliştilor din Marea Britanie că în vara lui 2013 va închide uzina care produce utilitara Transit plus un sit industrial de presaj auto. Ford  mai anunţase cu o zi înainte că va închide şi uzina din Belgia şi va desfiinţa, astfel, 4.300 de locuri de muncă, pentru a reduce capacitatea de producţie şi a limita pierderile europene, care ar putea depăşi în acest an un miliard de dolari. Pierderile Ford în Europa în 2012 se anunţă a fi de un miliard de dolari.

În ceea ce priveşte fabrica din Belgia, de la Genk, aici Ford are o tradiţie de mai bine de 48 de ani. Aceasta va fi închisă până la sfârşitul anului 2014, iar producţia automobilelor Mondeo, S-Max şi Galaxy va fi preluată de fabrica Ford din Valencia, Spania. Fabrica din Genk era considerată vulnerabilă pentru că modelele fabricate se apropiau de sfârşitul ciclului de viaţă. Ford mai are unităţi de producţie în Marea Britanie, Germania, Franţa, România, Turcia şi Rusia. Producţia a două modele fabricate la Valencia ar putea fi transferată la Saarlouis în Germania, potrivit Ford.

În Marea Britanie, compania este prezentă din 1911

Aşadar, pe de o parte, de la uzina care produce utilitara Transit la Southampton peste 550 de angajați îşi vor pierde locurile de muncă, iar pe de altă parte Ford va mai înceta activitatea şi la o unitate de presaj auto din oraşul Dagenham, urmând ca şi de aici să plece peste 600 de salariaţi. Un calcul simplu arată că închiderea celor două unităţi de producţie va duce la scăderea cu 1.300 a efectivelor Ford în Marea Britanie, ceea ce înseamnă o zecime din total.  Ford va înceta, astfel, asamblarea de vehicule în Marea Britanie, unde este prezentă din 1911 cu o uzina pentru legendarul Model T. Grupul va rămâne însă cu câteva unităţi industriale, inclusiv o uzină de motoare diesel care va fi extinsă. Ultima fabrică închisă de Ford în Europa a fost uzina de asamblare Dagenham din Anglia, în 2002, când au fost eliminate 2.000 de locuri de muncă.


  • Vânzările Ford în Europa au scăzut cu 12% în acest an, peste declinul pieţei, de 7,2%.
  • Ford a raportat în trimestrul al doilea pierderi înainte de taxe de 404 milioane de dolari în Europa faţă de un profit de 176 milioane dolari în urmă cu un an.