Şpaga pentru eliberarea lui Bercea Mondial o bagă la puşcărie! Fosta şefă a Tribunalului Olt condamnată la 8 ani de închisoare

0
75

carmen marinescuJudecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa în dosarul vizând infracţiuni de corupţie al fostei şefe a Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu. Fostul magistrat a fost acuzat de luare mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale), după ce ar fi primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia. Magistraţii craioveni au condamnat-o la o pedeapsă totală de 8 ani închisoare, în timp ce soţul ei a primit 3 ani de închisoare, iar avocatul Dumitru Cismaru 3 ani şi 6 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Ultimul inculpat din dosar, Ilie Bucă, persoană fără calitate oficială, a fost judecat separat, fiind condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare.

Trimisă în judecată în urmă cu mai bine de un an, mai exact pe 5 mai 2015, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru luare mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale), după ce ar fi primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia, fosta şefă a tribunalului Olt (suspendată acum), judecătoarea Carmen eugenia Marinescu, şi-a aflat, vineri, 23 septembrie a.c., sentinţa. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au găsit-o vinovată de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa şi au condamnat-o la o pedeapsă totală de 8 ani închisoare cu executare: „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Marinescu Eugenia Carmen în pedeapsa cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita funcţia de magistrat, pe o durată de 4 ani”, după cum se arată în hotărârea instanţei. În acelaşi dosar, soţul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, iar avocatul Dumitru Cismaru a primit 3 ani şi 6 luni închisoare, tot cu executare. Hotărârea pronunţată vineri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.curtea de apel

Trimisă în judecată în luna mai 2015

Reamintim că, soţul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu, şi avocatul Dumitru Cismaru au fost arestaţi preventiv pe 21 martie 2015, iar Carmen Marinescu a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 24 martie, însă la sfârşitul lunii iunie toţi inculpaţii erau deja plasaţi sub control judiciar. Asta după ce, pe 5 mai 2015, la Curtea de Apel Craiova s-a înregistrat dosarul în care soţii Marinescu, avocatul Cismaru şi Ilie Bucă erau trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova care au reţinut în rechizitoriu că judecătoarea, ajutată de ceilalţi doi inculpaţi (cărora li se adaugă un altul Ilie Bucă, persoană fără calitate specială care şi-a recunoscut faptele şi a fost judecat separat), a primit 200.000 euro ca să-l elibereze, în septembrie 2011, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro în data de 20 septembrie 2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 septembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat”. La trei luni după primirea şpăgii, procurorii spun că judecătoarea şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, au investit banii în trei suprafeţe de teren şi o casă (un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în Băile Olăneşti, un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1250 mp, şi un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina), două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

În ceea ce-l priveşte pe Ilie Bucă, trimis şi el în judecată în acest dosar pe 5 mai 2015, bărbatul şi-a recunoscut faptele, a cerut să fie judecat în procedură simplificată, astfel că, pe 21 decembrie 2015 Curtea de Apel Craiova l-a condamnat, pentru trafic de influenţă, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. Procurorii DNA Craiova au făcut apel, iar pe 14 aprilie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis apelul procurorilor şi a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa primită pe fond, hotărârea fiind definitivă.