Protest al angajaţilor din penitenciare în centrul Craiovei

0
328

penitenciarPeste o sută de angajaţi din penitenciarele craiovene, dar şi de la Drobeta Turnu Severin, protestează, astăzi, în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul oraşului, solicitând ministrului Justiţiei, Raluca Prună, să aplice legea în vederea eliminării discriminărilor salariale. Sindicaliştii din sistemul penitenciar cer, de asemenea, soluţii la problemele cu care se confruntă închisorile româneşti: de la condiţii insalubre de muncă şi de detenţie, la lipsa de personal şi de dotări.  

Sindicatul Solidaritatea Dolj, membru al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), organizaţie afiliată Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, organizează astăzi, între orele 11.00-13.00, acţiuni de protest ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei „de a aplica legea, în vederea corectării inechităţilor salariale create prin interpretarea discreţionară şi în detrimentul angajaţilor din penitenciare a OUG 20/2016 care stabileşte că toţi salariaţii din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit aflat în plată în anul 2009”.penitenciar 1

Deficit de 3.000 de angajaţi

Angajaţii o acuză pe Raluca Prună că, în calitatea sa de ministru de Justiţie, „prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminării, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi”. „Ministerul Justiţiei, condus de Raluca Prună se află într-o acută pană de soluţii la problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc: de la condiţii insalubre de muncă şi de detenţie, la lipsa de personal şi de dotări. La momentul actual, din cauza lipsei de personal, avem penitenciare unde deţinuţii păzesc deţinuţi”, se arată în comunicatul transmis de Sindicatul Solidaritatea Dolj.

În întregul sistem penitenciar, lipsa resurselor umane a determinat acumularea a peste 100.000 de ore suplimentare într-un singur an. Sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit real de 3.000 de angajaţi şi un deficit pe standarde de 7.000 de angajaţi.

«Sindicatul Solidaritatea Dolj spune NU muncii forţate şi nu îşi mai dă acordul ca membrii săi să depăşească numărul de 180 de ore suplimentare anual, iar angajatorul care va ignora dezacordul va răspunde civil, disciplinar şi penal. Sistemul de abuz şi discriminare care se construieşte în cel mai minuţios mod tehnocrat poate fi oprit doar dacă din ce în ce mai mulţi angajaţi înţeleg că „drepturile nu sunt un lux” şi că cei care tac azi de frică mâine vor fi victimele acestor oameni care gândesc şi acţionează cu o mentalitate egoistă şi dăunătoare», afirmă sindicaliştii.penitenciar 2

Proteste în penitenciarele din toată ţara

Sindicatele declanşează astăzi mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară solicitând îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii ca şi deţinuţii şi spun că au de gând să dea Guvernul în judecată.

„Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Omnia.

În Craiova funcţionează trei penitenciare: Centrul de Detenţie Craiova, Penitenciarul Craiova (de maximă siguranţă) şi Penitenciarul Pelendava.