Ziua Limbii Române, sărbătorită în reţeaua ICR din străinătate

0
264

ziua-limbii-romaneReţeaua Institutelor Culturale Româneşti din străinătate susţine anul acesta o serie de evenimente dedicate limbii române, împreună cu ambasadele sau consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanţi parteneri culturali locali. Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

„Promovarea limbii române a constituit o preocupare constantă în activitatea Institutului Cultural Român, în acord cu linia strategică şi cu obiectivele principale ale legii de funcţionare”, se precizează pe site-ul ICR. O serie de evenimente culturale menite să promoveze limba română şi identitatea românească au loc în această perioadă: spectacole de muzică populară românească, simpozioane, concerte, lansări de cărţi, dezbateri, conferinţe, cursuri de limba română, expoziţii, lecturi publice ş.a.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.