Artistul Bruno Leone spune la Craiova „O poveste despre păpuşi italiene”

0
106

1Este unul dintre artiştii cărora Papa Francisc a ţinut să le mulţumească personal pentru că aduc bucurie într-o lume adesea întunecată. Premiat internaţional, îndrăgit de public, Bruno Leone, păpuşarul italian care face cunoscută povestea celebrului personaj Pulcinella în diverse colţuri ale lumii, se numără din nou printre invitaţii Festivalului „Puppets Occupy Street” de la Craiova, după experienţa Ediţiei de Foc de anul trecut. De această dată, bucură publicul cu spectacolul „Don Pulcinella de la Mancha”, cu expoziţia de păpuşi „An italian puppets story” – vernisată, joi după-amiază, la Muzeul de Artă Craiova –  şi cu workshop-ul „Il segreto di maestro”. Expoziţia, prezentată în premieră în România, cuprinde aproximativ 40 de păpuşi tradiţionale specifice teatrului napoletan, precum şi alte elemente de costum. Ea a precedat Festivalul „Puppets Occupy Street” – Air Edition (25 august – 1 septembrie 2017),  fiind apreciată de Adriana Teodorescu, manager al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, instituţie organizatoare a evenimentului, ca „esenţă şi sâmbure de adevăr în ceea ce înseamnă păpuşăria”.

Trei reprezentaţii cu spectacolul „Don Pulcinella de la Mancha”

Bruno Leone a descoperit tainele celebrei marionete napolitane „Le Guaratelle” de la maestrul Nunzio Zampella şi a împiedicat astfel dispariţia unei tradiţii care vine din vremea saltimbancilor medievali. A renunţat la arhitectură pentru a deveni păpuşar şi a se dărui teatrului tradiţional napolitan. Se remarcă şi prin contribuţii aduse acestui gen de teatru atât de important pentru cultura napolitană şi europeană. Apreciat, premiat, iubit de public, Bruno Leone aduce cu măiestrie în stradă povestea personajului Pulcinella, omul obişnuit care reuşeşte să scape de moarte, care face haz de putere şi aroganţă în timp ce îşi exprimă frica şi toate acele sentimente care nu sunt ale unui erou de basm, ci ale omului de zi cu zi.

Ca şi cel de anul trecut, spectacolul său din cadrul Festivalului „Puppets Occupy Street” – Air Edition poate deveni întâlnire, lecţie, istorie, călătorie împreună spre minunata lume a marionetei. „Don Pulcinella de la Mancha” va putea fi văzut miercuri, 30 august, în cartierul Valea Roşie (loc de joacă zona Piaţă), de la ora 19.00, şi în Parcul „Nicolae Romanescu”, zona Foişor, de la ora 21.00, şi joi, 31 august, în Centrul Vechi, Piaţa „Fraţii Buzeşti”, de la ora 20.00.

„Păpuşile sale sunt esenţă şi sâmbure de adevăr”

Bruno Leone 4Până atunci, însă, publicul poate vizita expoziţia sa deschisă la Muzeul de Artă Craiova, intitulată „An italian puppets story” şi cuprinzând păpuşi tradiţionale specifice teatrului napolitan (personaje celebre ca Pulcinella, Don Giovanni, Morte, Guappo). Expoziţia evidenţiază inventivitatea şi creativitatea artistului, aducând mai multe reprezentări ale personajului Pulcinella, din diverse materiale şi texturi – os, lemn, piele, papier-mache ş.a. Păpuşile fac parte din spectacole mai vechi sau mai noi ale artistului – unele create în anul 1979, altele, recent, chiar în primăvara acestui an.

„Bruno Leone este unul dintre artiştii care are reprezentaţii pentru Papă, pentru diverse capete luminate şi încoronate ale lumii, decorat de Institutul londonez al păpuşilor Punch şi Judy. Pentru cine nu ştie, ele înseamnă Marioara şi Vasilache de la noi sau Les Guignols de la francezi sau Pulcinella de la italieni sau Petruşka de la ruşi. Păpuşile sale sunt esenţă şi sâmbure de adevăr. Păpuşarii, peste tot în lume, au fost primii dintre artişti care au spus mari adevăruri, prin intermediul păpuşilor, adevăruri care bineînţeles că au deranjat şi au atras consecinţe destul de negre. Și în România s-a întâmplat acest lucru, în special în Moldova, unde păpuşarii cu Marioara şi Vasilache erau izgoniţi şi închişi, din cauza adevărurilor pe care le spuneau. Dar candoarea, perseverenţa şi credinţa în ceea ce fac a acestor artişti i-a făcut să perpetueze această artă”, a subliniat, la vernisajul expoziţiei, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, pe toată durata festivalului

Expoziţia „An italian puppets story” va fi găzduită de Muzeul de Artă Craiova pe toată durata Festivalului „Puppets Occupy Street” şi va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 – 18.00. Tot la Muzeul de Artă, Bruno Leone va susţine joi, 31 august, în intervalul 11.00 – 13.00, workshop-ul „Il segreto di maestro”.

2«De câţiva ani, ne „ocupă” păpuşile şi este una dintre „ocupaţiile” care nu lasă traume. Le aşteptăm cu nerăbdare şi ne lăsăm „ocupaţi”! Mă bucur că de data aceasta muzeul nu a fost ocolit. Este o expoziţie cu trimitere într-o vreme a începutului păpuşăritului, iar mijloacele pe care le foloseşte artistul sunt absolut ingenue», a apreciat Emilian Ștefârţă, managerul Muzeului de Artă Craiova, lansând organizatorilor Festivalului „Puppets Occupy Street” invitaţia de a prezenta în spaţiile instituţiei, şi la ediţiile viitoare, expoziţii, ateliere de creaţie şi alte evenimente.