Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie la Drăgoteşti

0
594

An de an, în ultima duminică a lunii august, comuna doljeană Drăgoteşti îmbracă straie de sărbătoare. Atunci când are loc o nouă ediţie a bâlciului anual, autorităţile locale ţin cont, mai întâi de toate, de tradiţiile străvechi şi dorinţa oamenilor, căci la acest bâlci participă locuitori din toate cele şase sate ale comunei, dar şi din vecinătate. Şi nu e deloc uşor să mulţumeşti pe toată lumea! Tiribombele şi tarabele pline cu fel şi fel de dulciuri şi jucării au fost atracţia copiilor, pe când micii care sfârâiau pe grătar şi berea rece i-au atras în număr mare pe cei mai în vârstă. Atmosfera antrenantă a fost întreţinută de muzica săltăreaţă care răsuna amplasate pe stadionul din satul Popânzăleşti, acolo unde oamenii se adună de peste zece ani la una dintre cele mai frumoase sărbători ale comunei Drăgoteşti: Ziua Cornului.

Zi de bun augur pentru comercianţi

Şi pentru că a fost zi de sărbătoare, nu au lipsit nici negustorii, unii de prin părţile locului şi alţii din Craiova, care şi-au întins încă de dimineaţă tarabele pe stadion şi şi-au aşezat mărfurile cât mai ademenitor, aşteptând cu mare interes muşteriii, care nu au întârziat să apară. Pofticioşi, copiii nu ştiau ce să-şi cumpere mai întâi din gama variată de dulciuri – mere trase prin caramel, halviţă, vată pe băţ sau cocoşei din zahăr. Dacă la dulciuri s-au mai descurcat, savurându-le cu rapiditate, în cazul jucăriilor au întâmpinat dificultăţi, pentru că negustorii au avut grijă să înşire pe mese o gamă întreagă de la jucării – de la prinţese şi bucătării în miniatură pentru fetiţe până la mitraliere, maşini de poliţie şi roboţi pentru băieţei –, care mai de care mai atrăgătoare pentru cei mici. Binevoitori, comercianţii îi îndemnau pe toţi cei care le apăreau în drum să scoată fără ezitare bani din buzunar pentru marfa care le făcea cu ochiul de pe tarabe, “că doar azi e sărbătoare!”. Au fost şi ani în care vânzarea n-a fost prea mare, dar la fiecare sărbătoare mai vin cu câte-o noutate, reuşind să “ia ochii” celor veniţi la bâlci. “Eu sunt din Craiova şi merg la toate bâlciurile de la noi din judeţ şi chiar şi în alte părţi în fiecare an. Mi-e drag când văd că oamenii se opresc la taraba mea şi îi întâmpin cu vorba bună, numai să nu plece cu mâna goală. Acum parcă-i mai bine ca în alţi ani când se uitau şi plecau. Ne lăsau cu ochii-n soare şi cu marfa nevândută. Mereu venim cu jucării noi, iar cei mici nu rezistă tentaţie, aşa că părinţii, au n-au, scot din buzunar şi le fac plăcerile”, a spus unul dintre comercianţi

Berea şi tiribombele, distracţii… ameţitoare pentru petrecăreţi

Chiar dacă temperaturile au sărit şi ieri de 30 de grade, asta nu i-a împiedicat pe petrecăreţi, mai tineri sau mai vârstnici, să renunţe la mititeii fierbinţi care sfârâiau pe grătare, pe car i-au stropit din belşug cu bere rece ca gheaţa, până seara târziu. Copiii au avut şi ei partea lor de distracţie, peisajul fiind întregit de nelipsitele tiribombe cu lanţuri, care au reprezentat atracţia celor în căutarea distracţiei la înălţime – şi nu au fost deloc puţini, dar şi de caruselul lângă care aşteptau nerăbdători să le vină rândul cei mai mici dintre petrecăreţi.

“O sărbătoare care adună laolaltă sue de persoane”

Dumitru Dincă

Primarul comunei Drăgoteşti, Dumitru Dincă, s-a arătat în permanenţă interesat de buna desfăşurare a evenimentului, semn că îi apreciază şi îi respectă pe cei cărora le conduce destinele. «În fiecare an, în ultima duminică a lunii august, la noi în localitate se sărbătoreşte Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie. Ideea a fost a părinţilor noştri, care s-au gândit că pădurea noastră, în care creşte un arbust specific acestei zone – cornul – merită o sărbătoare numai a ei. Aşa a apărut Sărbătoare Cornului, care a fost întreruptă timp de câţiva ani, după Revoluţie, şi reluată în urmă cu mai bine de zece ani. Pe vremuri petrecerea se rezuma doar la muzică şi câteva hore, dar noi am încercat să lăsăm de-o parte toate problemele şi am organizat din nou această frumoasă sărbătoare, la care, an de an, se adună sute de persoane din satele comunei noastre, dar şi din împrejurimi. Grătarele sunt pline cu mici, avem şi bere, dar mai ales avem voie bună, aşa că ne vom petrece până târziu, ca să mai uităm, pentru o zi măcar, de toate problemele. Din păcate, nu am putut invita nici un interpret de muzică populară, dar vrem ca măcar astăzi să fie sărbătoare în casele tuturor localnicilor din Drăgoteşti!», a spus primarul comunei Drăgoteşti, Dumitru Dincă.

 

Au început lucrările de igienizare la şcoli

Nici în zi de sărbătoare edilul-şef nu uită de planurile pe care doreşte să le mai pună în aplicare pentru dezvoltarea şi modernizarea comunei pe care o conduce de atâţia ani. După ce, în urmă cu şase ani, au dus la capăt un proiect finanţat prin fonduri europene pentru alimentarea cu apă şi canalizare în cinci dintre cele şase sate componente ale comunei Drăgoteşti, urmează ca şi în satul Buzduc să fie introduse utilităţile. De asemenea, educaţia celor aproximativ 200 de elevi care învaţă în cele două şcoli din localitate primeşte atenţia cuvenită. “Ne-am apucat de lucrările de igienizare a celor două unităţi şcolare, pentru ca cei aproximativ 200 de copii care învaţă aici să participe la cursuri în cele mai bune condiţii”, a afirmat Dumitru Dincă, primarul localităţii Drăgoteşti.