CLM Craiova i-a retras titlul de Cetățean de Onoare caricaturistului Ștefan Popa Popa’s

0
626
Cu o singură excepție, toți consilierii municipali au votat, ieri, pentru retragerea titlului de Cetățean de Onoare caricaturistului Ștefan Popa Popas. Atât consilierii PSD, cât și aleșii locali PNL au căzut de acord că artistul a făcut „afirmații cu caracter defăimător” la adresa oltenilor și, implicit, a craiovenilor, motiv pentru care nu mai merită distincția de Cetățean de Onoare, care i-a fost acordată în anul 2005.
Caricaturistul Ștefan Popa Popa’s nu mai este Cetățean de Onoare al municipiului Craiova. Așa au decis, ieri, consilierii municipali, care au votat în majoritate să îi fie retras titlul pe care CLM Craiova, într-o ședință solemnă, i-l acorda în anul 2005. Proiectul de retragere a fost inițiat de 14 consilieri PSD – Lucian Dindirică, Dumitru Otovescu, Mihai Marius, Gheorghe Pomană, Adrian Cosman, Dorel Voicu, Gheorghe Nedelescu, Radu Marin Traian, Ionuț Silviu Dumitrache, Alexandru Costin, Alexandru Bețiu, Romulus Nicolicea, Marian Nicoli, cărora li s-a alăturat și un consilier ALDE – Firmilian Calotă.
Un consilier ALDE a cerut retragerea proiectului
Celălalt ales al ALDE, Dumitru Mănescu, a fost singurul consilier local care s-a declarat împotriva retragerii acestui titlu. La momentul votului pe ordinea de zi, acesta a propus ca inițiativa să fie retrasă, considerând că, prin acest gest, CLM Craiova se face de râs. Propunerea sa a fost supusă la vot de președintele de ședință, dar a avut o singură susținere, cea proprie, ca atare proiectul de hotărâre a fost menținut în discuție. „Dacă mă uit bine în sală, în anul 2005, când s-a acordat acest titlu de Cetățean de Onoare domnului Popa Popa’s, erau în funcție doamna secretară (n.r. – Nicoleta Miulescu, secretarul municipiului Craiova), aveam un viceprimar care nu făcea parte din CL, ci era în executiv, și încă doi sau trei colegi. Ceilalți care sunt acum în CL nu făceau parte din acel CL și nu au participat la acea ședință. Eu am făcut parte din acel CL și am votat pentru acordarea acestui titlu. Iar acum, când am văzut această fierbințeală în plină vară, care a apărut în Dolj și în celelalte județe ale Olteniei, m-am dus să văd care este cauza”, și-a motivat atitudinea consilierul ALDE. 
Mănescu consideră că Popas nu s-a referit la toți oltenii
Mănescu a declarat apoi că, analizând cele spuse de caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, el consideră că artistul plastic nu se referă la toți oltenii atunci când îi cataloghează „ciurucuri”, ci doar la unii dintre aceștia care l-ar fi deranjat, prin comportamentul lor, în Timișoara. „Un caricaturist, un artist își exprimă o părere, și nu despre olteni, ci despre unii din Oltenia a căror prezență îl deranjează în Timișoara. Mi-am adus aminte că există păreri și în multe țări ale Europei despre români, despre unii români, nu despre toți românii. Cetățenilor din țările respective le este deranjantă prezența acelor români. Același lucru face și domnul Popa’s: nu se referă la toți oltenii, nu jignește Oltenia, nu jignește o populație întreagă. Anunță că anumiți cetățeni din această zonă a țării vin în Timișoara și lui nu îi place acest lucru”, a spus Mănescu.
„Eu nu mă simt jignit!”
Consilierul municipal a mărturisit că el, personal, nu se simte jignit de aceste cuvinte și că Ștefan Popa Popa’s nu a cerut interzicerea dreptului de a intra în Timișoara pentru olteni, prin urmare nu există nici un motiv de supărare. „Nu a cerut domnul Popa’s interzicerea intrării lor în Timișoara ca să ne supărăm. Mi se pare că ne facem de râs dacă ridicăm titlul de cetățean al Craiovei, după ce au făcut-o alții în jur, vai mama lor, ridicăm și noi acest titlu. Vă rog frumos, gândiți-vă înainte să facem acest lucru!”, a cerut consilierul ALDE colegilor din Consiliu imediat ce proiectul de hotărâre, propus peste ordinea de zi, a fost supus discuțiilor și, apoi, votului.
Liberalii s-au alăturat consilierilor PSD
Consilierii PNL s-au alăturat și ei aleșilor PSD. Consilierul Flavius Sirop a luat cuvântul și a motivat votul opoziției, precizând că și el consideră că artistul Ștefan Popa Popa’s a făcut niște declarații defăimătoare referitoare la olteni și nu mai poate să dețină titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei. „Nu este normal să poarte titlul de Cetățean de Onoare un om care nu se mândrește cu faptul că deține acest titlu sau nu se mândrește cu oltenii, pe acolo pe unde merge. Este clar că vom vota pentru acest proiect de retragere. Au fost niște declarații defăimătoare și este evident că nu ne face cinste o astfel de reprezentare”, a precizat consilierul PNL.
Titlul lui Adrian Năstase, repus în discuție
Liberalii nu au pierdut ocazia să solicite și ei retragerea titlului de Cetățean de Onoare omului politic Adrian Năstase. Aleșii PNL au mai arătat și în alte rânduri că social-democratul nu mai poate deține înalta distincție deoarece are calitatea de inculpat și a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. „Citind Regulamentul referitor la acordarea titlului de Cetățean de Onoare, am descoperit acolo faptul că un cetățean care, deși este Cetățean de Onoare, dar între timp a dobândit o condamnare definitivă, irevocabilă de către o instanță, și a ispășit o pedeapsă, pierde acest titlu. Aș vrea să facem o inventariere a Cetățenilor de Onoare și, dacă cumva au avut abateri legale, să luăm act de retragerea acestor titluri. Un bun exemplu în acest sens este cetățeanul Năstase Adrian, care a suferit o condamnare definitivă și irevocabilă și mi se pare normal să fie pierdută această calitate”, a spus Sirop, care a anunțat că PNL Dolj pregătește o inițiativă în acest sens.
Primăria Craiova: „Ar fi trebuit să fie un ambasador pentru oraș”
În lipsa primarului Mihail Genoiu, care nu a participat la plen, explicațiile din partea municipalității au fost acordate de viceprimarul Stelian Bărăgan. Mulțumindu-le mai întâi liberalilor pentru acest vot, Bărăgan a subliniat că artistul Ștefan Popa Popa’s a jignit oltenii și, implicit, pe craiovenii care i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare și care s-ar fi așteptat ca el să devină un ambasador pentru locuitorii acestui oraș. «Eu provin din mediul academic și aș vrea, totuși, să-mi respect calitatea aceasta de a evalua un pic lucrurile. „Au venit ciurucurile din Oltenia”. Dacă dumneavoastră considerați că cuvântul „ciurucuri” nu este jignitor la adresa oltenilor, la adresa cetățenilor din municipiul Craiova, e ok. Eu vă spun așa: astăzi votez pentru a-i retrage titlul de Cetățean de Onoare, consider că domnul caricaturist Ștefan Popa Popa’s trebuia să fie un ambasador al municipiului Craiova și să promoveze proiectele pe care municipalitatea le desfășoară și proiectele din zona Olteniei, mai ales că mama dumnealui este olteancă de lângă Băilești. Ca atare, eu vă mulțumesc și să votăm în consecință», a declarat viceprimarul Craiovei.
Vot majoritar pentru retragerea titlului
Consilierul ALDE a revenit cu încă o încercare de a-i face pe colegii consilieri să privească lucrurile și dintr-o altă perspectivă. „Nu a spus că oltenii sunt ciurucuri. Vorbea de ciurucurile din această zonă. Acum, cum ne simțim fiecare, este treaba noastră”, a spus alesul local. Intervenția sa a fost singulară, cum unic a fost și votul împotriva retragerii titlului de Cetățean de Onoare. Consilierul PSD, Bianca Predescu a explicat că este nevoie de vot calificat de două treimi din consilierii în funcție pentru a putea trece acest proiect de hotărâre, criteriu care a fost lesne întrunit ca urmare a faptului că toți consilierii PNL, precum și celălalt consilier ALDE, Firmilian Calotă, s-au alăturat social-democraților.
„Ciurucuri”, o defăimare la adresa oltenilor
 În motivarea proiectului de hotărâre privind retragerea titlului de Cetățean de Onoare caricaturistului Ștefan Popa Popa’s, care a fost adoptat, așadar, ieri, se precizează că acesta nu mai merită distincția întrucât „a făcut afirmații cu caracter defăimător la adresa locuitorilor regiunii Oltenia și, implicit, locuitorilor municipiului Craiova”. Inițiatorii proiectului au precizat că, din acest motiv, a fost încălcat regulamentul de acordare a titlului de Cetățean de Onoare, care, la articolul 14 spune că „desfășurarea unor activități cu caracter ostil localității și locuitorilor acesteia (…) atrage după sine retragerea titlului de Cetățean de Onoare și pierderea drepturilor acordate în acest temei”. Artistul plastic Ștefan Popa Popa’s a afirmat, într-o emisiune la un post de televiziune din Timișoara, că „au venit ciurucurile din Oltenia (n.r. în Timișoara)”, cuvântul „ciurucuri” fiind considerat defăimător pentru olteni.