Descinderi ale poliţiştilor, la clanuri mafiote din Craiova

0
13916
Descinderi de amploare, ieri, în Craiova, Argetoaia şi Bucureşti, fiind organizate 14 acţiuni de percheziţii domiciliare, la persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni informatice. Operaţiunile au avut loc sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Generală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Combatere Organizată şi Serviciul Antidrog, BCCO Craiova, la activitate fiind prezent şi un agent FBI.
Ieri, jandarmi, poliţişti şi „mascaţi” au descins, simultan, la mai multe locaţii din Craiova (str. Bucovăţ), Bucureşti şi comuna Argetoaia, judeţul Dolj, la cea din urmă percheziţiile având loc şi în satul Salcia, aparţinând de unitatea administrativ – teritorială. În urma acţiunilor desfăşurate, au fost confiscate mai multe bunuri. Este vorba de şase autoturisme de lux, sumele de 21.250 de lei, 5.075 de dolari americani, 16. 550 de euro, 8.450 de lire sterline, un pistol , cinci ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, 26 de carduri bancare, aparatură „skimming”, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare. Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi mexicani, care a acţionat în România, SUA şi mexic, în principal, precum şi pe teritoriul altor state, care a comis fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe traseul România – Mexic – SUA  şi spălare de bani. 
Totul a început în Mexic
Pentru asigurarea suportului tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat, din România, persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau specialişti în construirea unor dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare. „În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reţinut că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deţine, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comercdiale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora. Activitatea infracţională a constat în instalarea de sisteme tip „skimming” pe diferite bancomate, din localităţi situate pe litoralul mexican şi frecventate de foarte mulţi turişti străini, în vederea copierii datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea şi, ulterior, utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conţinute”, se menţionează într-un comunicat al DIICOT. După obţinerea , în mod fraudulos, a datelor informatice, erau formate echipe compuse din alţi membri ai grupării, care mergeau şi în alte ţări – SUA, India, Paraguay, Indonezia, etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. Organele de cercetare penală mai spun că , începând cu 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat români, foarte violenţi, care aveau menirea de asigurare a ordinii şi protejarea demersurilor infracţionale ale membrilor. În comunicatul DIICOT se mai menţionează: „În vederea desfăşurării, în bune condiţii a activităţilor infracţionale, pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violenţă, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti”.
Consecinţa unor fapte din 2018
Banii obţinuţi din activitatea infracţională au fost folosiţi pentru achiziţionarea de terenuri, construirea de clădiri, cumpărarea unor autoturisme de lux sau ca înfiinţarea unui capital al unor societăţi comerciale „paravan” atât în Mexic, cât şi în România. Totul este legat de incidentul de anul trecut, când un bărbat din Craiova a fost înjunghiat la Cancun, pe 2 aprilie, iar, pe 11 iunie, acesta a fost împuşcat mortal. În cauză se vorbeşte şi de implicarea unor membri ai clanului „Miclescu”, grupare care, în urmă cu o lună de zile, a făcut obiectul unei campanii mediatice legate de infracţionalitate, în SUA şi Mexic, alături de clanul „Serdaru”. De aceea , activităţile de ieri au fost integrate unei acţiuni comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţiei în România, respectiv organe judiciare din Mexic. În urma acţiunilor, cinci persoane au fost conduse la audieri, la DIICOT – Structura Centrală.