Pericol pe drumurile publice! / Încătuşat pentru conducere cu permisul suspendat şi sub influenţa alcoolului la o lună după ce a fost condamnat pentru fapte similare

0
196

Un craiovean de 43 de ani a ajuns, ieri, după gratii, reţinut pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Craioveanul a fost prins după o urmărire ca-n filme pe străzile municipiului, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de la Rutieră constatând că avea o concentraţie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat şi permisul suspendat tot pentru alcool la volan. Mai mult decât atât, pe 28 martie a.c., craioveanul a fost arestat pentru aceleaşi fapte, iar pe 21 iunie a fost condamnat la 1 an şi 11 luni de închisoare cu suspendare şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, fiind pus în libertate. Astăzi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

politiaReprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au anunţat, ieri, că poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Craiova au documentat activitatea infracţională a lui Mihai Stănia, de 43 de ani, din Craiova, au prezentat dosarul procurorului de caz, care a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru comiterea infracţiunilor de conducere a unui autovehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind luată măsura reţinerii bărbatului pe o perioada de 24 de ore. Stănia a fost introdus în arestul IPJ Dolj, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat magistraţilor Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În sarcina craioveanului s-a reţinut că, pe 21 iulie a.c., în jurul orei 19.30, un echipaj mobil din cadrul Biroului Rutier Craiova, exercitându-şi atribuţiile de serviciu pe Calea Severinului din Craiova, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism Dacia Logan, conducătorul acestuia refuzând să oprească la semnalele poliţiştilor. Echipajul de poliţie a pornit în urmărirea autoturismului respectiv, reuşind blocarea acestuia în trafic în scurt timp, constatând că la volan se afla Mihai Stănia, de 43 de ani, din Craiova, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest rezultând o concentraţie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în urma verificărilor efectuate de poliţişti în bazele de date, a rezultat faptul că persoana în cauză avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Bărbatul a fost dus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pentru recoltarea probelor biologice, iar ieri, când a venit rezultatul alcoolemiei, a fost reţinut.

Arestat în martie pentru fapte similare

arestatNumai că Mihai Stănia nu este la prima faptă de acest gen, fiind eliberat pe 21 iunie a.c., după ce a fost condamnat la 1 an şi 11 luni închisoare cu suspendare pentru conducere sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat. Fapta pentru care a fost condamnat s-a petrecut luni, 27 martie a.c., în jurul orei 20.10. Potrivit IPJ Dolj, un echipaj din cadrul Biroului Rutier Craiova, în timp ce executa serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier, a fost informat cu privire la faptul că, pe bulevardul „Nicolae Titulescu”, un autoturism Dacia Logan de culoare roşie este condus de un bărbat care are dreptul de a conduce suspendat şi este posibil să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii ajunşi în zona indicată au observat autoturismul de culoare roşu care se deplasa pe Calea Bucureşti către centru, moment în care echipajul a pus în funcţiune semnalele acustice şi luminoase, însă conducătorul auto a mărit viteza de deplasare pentru a se sustrage controlului. Poliţiştii au trecut la urmărirea autoturismului pe mai multe străzi din Craiova, iar pe strada „România Muncitoare” s-a reuşit blocarea Loganului şi imobilizarea conducătorului auto. Înainte de acest lucru, şoferul urmărit de poliţişti a lovit un autoturism parcat, pe care l-a avariat. Oamenii legii l-au identificat la volan pe Mihai Stănia, de 43 de ani, din Craiova, din primele cercetări stabilindu-se faptul că acesta avea dreptul de a conduce suspendat din data de 18 aprilie 2016. „Având în vedere faptul că bărbatul emana miros de băuturi alcoolice, poliţiştii l-au testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii rutieri au întocmit pe numele craioveanului dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană cu drept de conducere suspendat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. În aceeaşi seară, în baza probatoriului administrat de poliţiştii rutieri, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova dispunând reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă”, a precizat, la momentul respectiv, agent-şef adjunct Amelia Barbu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj. Craioveanul de 43 de ani a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, iar o zi mai târziu, pe 28 martie a.c., a fost arestat preventiv.

Închisoare cu suspendare după ce a recunoscut comiterea faptelor

etilotestPe 14 aprilie a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, şi pe 21 iunie a.c. a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Craiova, după ce a recunoscut comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Instanţa l-a condamnat la 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  şi la 9 luni închisoare pentru conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată. „Constatând că cele două infracţiuni sunt concurente, aplică inculpatului Stănia Mihai pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 8 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cea de-a doua pedeapsă de 9 luni, inculpatul urmând să execute pedeapsa finală de 1 an şi 11 luni. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 11 luni închisoare. Stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Inculpatul a primit şi 80 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova.