Reţea de traficanţi de migranţi destructurată de oamenii legii

0
708

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Craiova şi Mehedinţi, împreună cu cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de migranţi. Mai multe persoane au fost ridicate în urma celor şase percheziţii făcute luni, în Dolj şi Mehedinţi, patru persoane fiind reţinute pentru 24 de ore, în timp ce faţă de alte 3 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

mascatiProcurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au anunţat că, luni, 24 iulie a.c., au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Deliu Daniel, Sandu Bogdan Costinel, Nicolcea Sorin şi Meleancă Mitică-Arun şi măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Manciu Ion Aurel zis Adi Cruceru, Medragoniu Valentin Grigore zis Armanca şi Toma Nicoliţă, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Potrivit comunicatului DIICOT, „din 15 mai a.c. şi până în prezent, în zona comunei Cetate din judeţul Dolj şi pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracţional transnaţional format din inculpaţii Sandu Bogdan Costinel, Deliu Daniel, Meleancă Mitică-Arun, Nicolcea Sorin, Manciu Ion Aurel, Medragoniu Valentin Grigore, Toma Nicoliţă, suspecţii L. T. şi H. A. I. precum şi alte persoane, ce a acţionat în vederea săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, prin  racolarea, transferarea, călăuzirea şi transportarea unor persoane de origine arabă, pe teritoriul României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat şi pentru obţinerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activităţi infracţionale”.

De la Cetate, către… Timişoara

retinutiPrimul palier al grupului infracţional organizat cu ramificaţie transnaţională a fost constituit de către persoane de origine bulgară ce acţionau pe malul bulgăresc al Dunării şi care aveau rolul de a racola persoane de origine araba şi de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al Dunării, cu ajutorul unor ambarcaţiuni. Preluarea migranţilor pe malul românesc al fluviului Dunărea era asigurată de către inculpatul Deliu Daniel care era ajutat şi de către suspectul L. T., acesta trasnportându-i cu căruţa în locuri ferite (în plantaţii de vie sau la stâna de oi pe care acesta din urmă o are pe malul Dunării). Inculpatul Deliu Daniel era singura persoană din cadrul grupului infracţional care ţinea legătura cu persoana de origine bulgară, cei doi hotărând data, ora şi locul în care migranţii erau transferaţi cu ambarcaţiunea de pe malul bulgăresc pe malul românesc al Dunării. Tot inculpatul Deliu Daniel era persoana care organiza transportul pe teritoriul României de la graniţa de sud, din judeţul Dolj, până la graniţa de vest în judeţul Timiş. În organizarea transportului, inculpatul Deliu Daniel lua legătura cu inculpatul Sandu Bogdan Costinel care, la rândul său, îi contacta pe inculpaţii Manciu Ion Aurel, Medragoniu Valentin Grigore şi Toma Nicoliţă care aveau rolul de cărăuşi în sensul că transportau migranţii cu diverse autoutilitare la graniţa de vest a României sau rol de “antemergători” pe parcursul traseului, acest rol presupunând anunţarea şoferului care trasporta migranţii despre eventualele filtre ale poliţiei. Astfel membrii grupării au efectuat transporturi ale migranţilor spre graniţa de vest a României în data de 15.05.2017, 04.06.2017, 12.06.2017 şi 24.07.2017. În aceeaşi perioadă infracţională, membrii grupului au intenţionat în mod permanent să preia migranţi ce erau trecuţi fraudulos în România şi să îi transporte la graniţa cu Ungaria fiind însă împiedicaţi fie de organele poliţiei de frontieră care se aflau în zona în care aceştia operau, fie nu era un număr suficient de migranţi pentru ca activitatea infracţională să fie profitabilă sau ca pe teritoriul Bulgariei să fie depistate călăuzele ce acţionau pe teritoriul României. Uneori, în funcţie de disponibilitatea persoanelor ce alcătuiau grupul infracţional, au mai fost folosiţi în asigurarea transportului migranţilor şi inculpaţii Nicolcea Sorin şi Meleancă Mitică-Arun.

Ultimul transport de migranţi, interceptat luni

În cursul nopţii de luni, ora 03.10, au fost interceptate 2 autoutilitare cu numerede Bulgaria, un vehicul fiind condus de Meleancă Mitică-Arun, care ducea 12 cetăţeni de origine arabă ce nu aveau asupra lor nici un document de identitate. În cel de-al doilea autovehicul erau Sandu Bogdan Costinel şi Nicolcea Sorin, aceştia având rol de antemergător în transportarea migranţilor pe teritoriul României spre graniţa cu Ungaria. După oprirea celor două maşini, procurorii DIICOT Mehedinţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova şi Mehedinţi, au efectuat 6 percheziţii domiciliare, în judeţele Dolj şi Mehedinţi.