Administratori condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene

0
102

Trei administratori ai unor societăţi comerciale, trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii, fiind acuzaţi că, folosind documente false, au obţinut ilegal aproape 3 milioane de lei, fonduri europene şi de la bugetul statului, au fost condamnaţi, ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj la câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi achitarea prejudiciului creat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, iar până la rămânerea definitivă s-a menţinut sechestrul pe toate bunurile inculpaţilor.

Reamintim că, în urmă cu un an, mai exact pe 11 iunie 2014, se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe administratorii Stelian Grecu, Adrian Andreca şi Elena Andreca acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; uz de fals şi fals în declaraţii în formă continuată. După cum au comunicat, la momentul respectiv, reprezentanţii DNA Craiova, la sfârşitul anului 2006, Stelian Grecu, în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale şi preşedinte al comisiei de analiză/evaluare oferte, a încheiat un contract cadru cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile programului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală – SAPARD, Măsura 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”.

Au obţinut fondurile folosind documente false

Pe 9 noiembrie 2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în contextul derulării procedurilor de verificare a dosarelor de achiziţii şi de autorizare/decontare a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăţi comerciale, inducând în eroare funcţionarii APDRP, care altfel nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440,77 lei) şi nu ar fi dispus decontarea din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290,91 lei şi fonduri din bugetul naţional de 15.430,67 lei obţinute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat. Grecu Stelian, în aceeaşi calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, în cadrul derulării unui alt contract cadru, a încredinţat inculpatului Andreca Lili Adrian declaraţii false pentru ca acesta din urmă să le prezinte la APDRP. Astfel, Andreca Lili Adrian a obţinut ilegal fonduri nerambursabile (1.272.343 lei – fonduri comunitare şi 318.086 lei – fonduri din bugetul naţional). La fel a procedat Grecu şi cu Andreca Elena, pe care a ajutat-o să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 lei) şi fonduri din bugetul naţional (255.367 lei), dar şi să inducă în eroare funcţionarii APDRP.

 „Prin săvârşirea infracţiunilor descrise mai sus, s-a cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, respectiv Ministerului Finanţelor Publice, un prejudiciu de 2.928.983,89 lei. În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului, până la concurenţa pagubei produsă prin infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor, a bunurilor imobile înscrise în cartea funciară şi deţinute de inculpaţi”, au mai precizat reprezentanţii DNA Craiova.

După un an de judecată, în cursul zilei de ieri, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, cei trei administratori au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi achitarea prejudiciului creat APDRP. În plus, fiecare dintre inculpaţi are de achitat câte 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Mihai Lungu, cel care i-a procurat lui Grecu Stelian o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obţinerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile. Lungu, care a încercat şi o înţelegere cu procurorii DNA, semnând un acord de recunoaşterea a vinovăţiei, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată atât de inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Craiova. Între timp, sechestrul instituit de procurori pe bunurile inculpaţilor a fost menţinut de Tribunalul Dolj.