Sporuri salariale majorate, promise angajaţilor MAI

0
70

sporuriMiercuri, 24 mai a.c., la sediul MAI doamna Carmen Daniela DAN, ministrul afacerilor interne a avut o întâlnire cu sindicatele reprezentative ale poliţiştilor, respectiv Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie ”Sed Lex”, Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România ”Alexandru Ioan Cuza”, Federaţia Publisind, Prolex şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, precum şi reprezentanţi ai Corpului Naţional al Poliţiştilor.

Discuţiile au vizat amendamentele aduse la proiectul Legii salarizării unice, aprobat în cursul zilei de marţi, 23 mai 2017, de Senatul României,în calitate de primă cameră sesizată, precum şi măsurile ce urmează să se întreprindă în contextul promulgării de către Preşedintele României a legii de aprobare a O.u.G. 9/2017.

Ministrul afacerilor interne a susţinut că „introducerea şi adoptarea acestor amendamente, prin contribuţia comună a reprezentanţilor MAI şi cei ai sindicatelor, este un aspect de normalitate care demonstrează cât de importantă este conştientizarea proiectelor noastre prioritare”.

Astfel, s-a reuşit pe de o parte armonizarea mai multor aspecte care creau disfuncţionalităţi în aplicarea legislaţiei în domeniul salarizării, precum şi obţinerea unor beneficii salariale pentru poliţişti şi militari. În acest sens, printre aspectele vizate se numără echivalarea soldei/salariului de funcţie cu salariul de bază, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut garantat în plată,crearea condiţiilor acordării în mod corespunzător a tuturor drepturilor salariale cuprinse în anexa familiei ocupaţionale precum şi armonizarea modului de acordare a drepturilor de soldă/salarii intre militari şi poliţişti.

De asemenea,cuantumul sporului de fidelitate, în cuantum de 20%, va fi inclus în salariul /solda de funcţie pentru toţi poliţiştii şi militarii, odată cu intrarea în vigoare a legii cadru de salarizare.

Tot în proiectul de lege s-a inclus majorarea de 40% pentru asigurarea continuităţii serviciului, de la domiciliu, precum şi un spor de 100% pentru activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale.

Totodată, personalul medico-sanitar precum şi cel din unităţile de învăţământ, angajaţi în MAI, vor putea beneficia de drepturile salariale mai avantajoase, în contextul creşterilor salariale mai accentuate în familiile ocupaţionale ,,sănătate” şi ,,educaţie”. Proiectul legii salarizării unice urmează să intre în camera decizională, Camera Deputaţilor.