Premierul a cerut task force la ANAP pentru analizarea cu prioritate a proiectelor de infrastructură

0
86

grindeanuPremierul Sorin Grindeanu a cerut preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş, să constituie un task force dedicat proiectelor de infrastructură incluse în Masterplan-ul de Transport, astfel încât, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, termenele pentru finalizarea documentaţiilor de licitaţie să fie cât mai scurte.

Este foarte clar că nu avem timp de pierdut. Trebuie să urgentăm finalizarea documentaţiilor, procesul de licitaţie şi implementarea proiectelor de infrastructură. Țin foarte mult la respectarea criteriilor de transparenţă, de eficienţă şi corectitudine în folosirea banului public, iar scurtarea termenelor nu înseamnă să facem rabat de la aceste principii“, a subliniat şeful Executivului.

Întâlnirea de lucru cu ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc,  şi preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, a avut loc în condiţiile în care se află în pregătire documentaţiile de atribuire pentru demararea/lansarea următoarelor proceduri de achiziţie publică:

  • Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, inclusiv drumuri de legatură  (25 km). Documentaţia de atribuire a fost trimisă pentru verificare la ANAP, urmând ca în perioada următoare să fie publicat anunţul în SEAP. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 500 de milioane euro, cea mai mare din ultimii 27 de ani, execuţia lucrărilor urmând să fie finanţată din fonduri nerambursabile, proiectul fiind cuprins în portofoliul POIM 2014-2020.
  • Drum expres Craiova Piteşti (121 km)– lansarea procedurii de achiziţie publică este estimată pentru iunie 2017.
  • Centura de Sud a municipiului Bucureşti – Inelul 0 (50 km)- lansarea procedurii de achiziţie publică este estimată pentru iulie – august 2017.
  • Autostrada Sibiu – Piteşti – Secţiunea 1 – Sibiu – Boiţa (14,1 km) – lansarea procedurii de achiziţie publică este estimată pentru iunie-iulie 2017.
  • Autostrada Sibiu – Piteşti – Secţiunea 5 – Curtea de Argeş – Piteşti (30,3 km) – lansarea procedurii de achiziţie publică este estimată pentru iunie-iulie 2017.
  • Autostrada Braşov – Tg. Mures – Cluj – Oradea Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş (km 4+200 – km 64+450) 60,2 km– lansarea procedurii de achiziţie publică este estimată pentru iulie – august 2017.

De asemenea, în data de 22 aprilie 2017 a fost publicat în SEAP contractul pentru proiectarea şi execuţia Proiectului Varianta de Ocolire Timişoara Sud, care prevede execuţia a 25,690 km de drum naţional la standarde europene. Termenul limită de evaluare a ofertelor este iulie 2017. Pe lângă beneficiile locale, varianta de ocolire Timişoara Sud are ca principal scop fluidizarea traficului intern şi internaţional care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa.

Totodată, premierul a analizat împreună cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ștefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Stan, creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a conformării la plată a contribuabililor. Premierul a cerut ANAF să continue aplicarea celor 14 măsuri care au scopul să îmbunătăţească gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat şi a subliniat că va continua să urmărească personal activitatea ANAF.