Proclamaţia Marii Adunări Centenare: Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie privind Reîntregirea

0
3945

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut ieri, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii. „Marea Adunare Centenară”, manifestaţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, are loc duminică, de la ora 12:00, la Chişinău, printre cei care şi-au anunţat participarea aflându-se Traian Băsescu şi Dan Barna, potrivit Unimedia. Deşi iniţial a spus că va fi prezent, liderul PNL Ludovic Orban nu a mai luat parte la miting.

Traian Băsescu

         Zeci de mii de manifestanţi de la „Marea Adunare Centenară” care a avut loc,  ieri, la Chişinău, au adoptat Proclamaţia Marii Adunări Centenare, potrivit căreia unirea Basarabiei cu România este unica soluţie de supravieţuire şi progres al românilor dintre Prut şi Nistru. În proclamaţie, manifestaţii cer celor două Parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice pentru Reîntregirea naţională.

           „Noi, cetăţeni ai Republicii Moldova, participanţi la Marea Adunare Centenară de la Chişinău, azi, 25 martie 2018, în ajunul Centenarului Unirii Basarabiei cu Ţara, în numele nostru şi al tuturor celor aflaţi de o parte şi de alta a graniţei nefireşti de pe râul Prut, de care suntem încredinţaţi că împărtăşesc aceleaşi doleanţe cu noi, adresăm poporului român în integralitatea sa, clasei politice din cele două state în care ne găsim astăzi şi comunităţii internaţionale Proclamaţia Marii Adunări Centenare din 25 martie 2018

Igor Dodon, despre “Marea Adunare Centenară”: Un grup nesemnificativ de naivi şi profitori

Igor Dodon

            Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat, reveritor la Adunarea Centenară de duminică, de la Chişinău, la care au participat şi politicieni de la Bucureşti, că a fost un rup nesemnificativ de naivi, iar unionismul va dispărea şi va rămâne un “vis steril care aparţine trecutului”.

             “Chiar dacă unionismul a înregistrat azi un eşec umilitor, trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova. Astăzi organele de forţă au demonstrat că pot asigura ordinea publică şi le mulţumesc că şi-au făcut datoria, dar pe viitor aşteptăm mai multă iniţiativă în asigurarea securităţii constituţionale a ţării. Guvernarea trebuie să ştie că ea este direct responsabila de dezbinarea pe care unioniştii o provoacă în societatea moldovenească. Din cauza corupţiei, a sărăciei şi a deznădejdei, oamenii caută alternativă, inclusiv aderă la un proiect marginal şi radical cum este unionismul”, scrie preşedintele Republicii Moldova, pe Facebook.

               Aflat în arest la domiciliu, ex-primarul Dorin Chirtoacă, le-a vorbit celor prezenţi la manifestanţia, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, de la Chişinău, despre momentul din 2007 şi a cerut Unirea. “În 2007 am mers să depunem flori şi am fost arestaţi, am sărbătorit Unirea fiind arestaţi. Am construit la gară monumentul în memoria victemelor deportărilor comuniste. Unire!”, a declarat Dorin Chirtoacă, potrivit Unimedia.

           Deputata PLDM, Maria Ciobanu a contestat decizia Parlamentului de la Chişinău de a nu organiza o şedinţă solemnă. “Basarabia vrea la ţara mamă. Ruşine Parlamentului de la Chişinău că nu au dorit organizarea unei şedinţe solemne. Vor ei sau nu, dar oricum idealul nostru comun va fi realizat”, a spus Maria Ciobanu.