Olguţa Vasilescu a inaugurat încă o secţie a Spitalului Filantropia

0
1136

Clinica Medicală I a Spitalului Municipal Filantropia a fost inaugurată, ieri, de primarul Lia Olguţa Vasilescu. Lucrările de reabilitare au fost suportate în totalitate de la bugetul local şi s-au ridicat la suma de 622.00 de lei, dintre care 500.000 de lei numai pentru reparaţii şi amenajări interioare. Conducerea spitalului a menţionat că spitalul a fost acreditat „cu felicitări” de comisia naţională, dat fiind faptul că spitalul din Craiova era cunoscut ca deficitar la mai toate capitolele, începând cu infrastructura şi terminând cu dotările medicale. În curând vor începe lucrările şi la spitalul municipal şi sunt veşti bune şi în privinţa spitalului regional care va fi construit în apropierea aeroportului.

Potrivit autorităţilor locale, investiţiile în această clinică au început în 2013, când a fost achiziţionat un ecograf doppler color. În 2015, Primăria Craiova a alocat pentru reparaţii o sumă de 27.000 de lei şi pentru achiziţii de obiecte – 33.000 de lei, fiind cumpărate 13 paturi, imprimante calculator, lenjerii de pat, frigidere, jaluzele, cărucioare pentru curăţenie.

„Cei mai mulţi bani au intrat anul acesta, când s-a reabilitat complet această clinică cu suma de 622.000 lei, dintre care 491.000 lei au fost cheltuieli cu reparaţiile curente arhitectură şi instalaţii sanitare, înlocuire conducte de apă şi canalizare, proiectare şi execuţie instalaţii electrice şi 131.000 de lei pentru achiziţii de obiecte de inventar, echipament de protecţie, costume asistente, infirmiere, îngrijitoare şi registratori medicali, 43 de paturi de spital, 56 de saltele, mobilier, noptiere, mese, taburete, alte obiecte de inventar, frigider, termometre, lenjerie, tensiometre, targă pacienţi, casete luminoase etc. Cam aceasta este suma pe care noi am investit-o”, a spus primarul Olguţa Vasilescu, după ce a inspectat fiecare etaj reabilitat.

O investiţie de 620.000 de lei

Alice Gavrilă, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”, i-a mulţumit primarului Olguţa Vasilescu pentru sprijinul financiar acordat unităţii sanitare, menţionând că săptămâna aceasta a fost vizitat şi de echipa de evaluare a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) care a acordat calificativul „foarte bine” spitalului Filantropia.

„Au verificat condiţiile hoteliere oferite de spital pacienţilor şi au fost extrem de încântaţi. Suntem mândri de ce am realizat. Suntem bucuroşi că reuşim să oferim, cu ajutorul investiţiilor realizate de Primăria Craiova, aceste condiţii pacienţilor veniţi din toată Oltenia. Am inaugurat astăzi (n.r. – ieri) o nouă secţie, Medicală I, care a fost renovată complet, de la structura de rezistenţă până la paturi, cearşafuri, lenjerie nouă. Totul a fost renovat. Pacienţii sunt extrem de mulţumiţi. Unii dintre ei sunt pacienţi mai vechi, prieteni ai medicilor, care pot să facă diferenţa între cum a fost în spital şi cum este acum. Eu sunt convinsă că atât condiţiile hoteliere, cât şi activitatea medicală chiar sunt la standarde europene, în toate secţiile renovate din cadrul spitalului”, a declarat managerul spitalului.

Spitalul a primit calificativul maxim

Și directorul medical al spitalului, dr. Lorena Dijmărescu, a precizat că atât investiţiile din ultimii ani, cât şi activitatea medicală au fost determinante în obţinerea calificativului maxim la evaluarea CoNAS.

„În afară de condiţiile hoteliere care sunt esenţiale în tratarea unui pacient este nevoie şi de servicii medicale de aceeaşi calitate. Vreau să spun că în urma evaluării CoNAS, care tocmai s-a încheiat ieri, concluzia a fost una mult mai bună decât cea la care ne-am aşteptat. Echipa de evaluatori de la nivel naţional a analizat atât standardele de cazare, dar mai ales standardele medicale. Vreau să vă spun că am primit felicitări. S-a muncit în echipă şi lucrurile se văd. Evaluarea a ieşit foarte bine”, a afirmat Lorena Dijmărescu.

3.000 de pacienţi, trataţi în această clinică

Clinica Medicală I a Spitalului Filantropia are 56 de paturi care tratează 3.000 de pacienţi ce vin din judeţul Dolj şi din alte judeţe ale Olteniei. Șeful Secţiei  Medicale I, dr. Viorel Biciuşcă, a precizat că pacienţii şi personalul medical sunt foarte mulţumiţi de schimbările din spital.

„În dorinţa noastră de a moderniza clinica am făcut demersuri pe lângă direcţia spitalului, care ne-a sprijinit. În urmă cu patru luni, s-a organizat o licitaţie pentru renovarea clinicii. Echipa de constructori a fost una profesionistă, care a înţeles urgenţele noastre şi, în 45 de zile, această clinică a devenit dintr-una de anul 1950 în una de anii 2010-2016. Chiar dacă au trecut doar cinci zile de când ne-am reinstalat aici am primit deja feedback pozitiv din partea pacienţilor, mulţumiţi de condiţiile care se oferă. Chiar noi, cadrele medicale, avem senzaţia că sunt condiţii de muncă civilizate şi moderne”, a afirmat dr. Viorel Biciuşcă.

Autorizaţie de construcţie pentru spitalul municipal

O veste bună anunţată de primarul Craiovei a fost aceea că, joi, a fost semnată autorizaţia de construcţie pentru noul spital municipal care urmează să se construiască pe scheletul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase.

„Am intrat deja în linie dreaptă cu acest spital, în sensul că două săptămâni are timp firma ca să-şi organizeze şantierul şi apoi, practic, poate să înceapă construcţia. După cum bine se ştie, această construcţie se desfăşoară pe scheletul care se află în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, iar o mare parte din construcţie este deja realizată. Noi aşteptăm ca, până la sfârşitul acestui an, să avem un spital municipal nou cu tot ceea ce presupune el. Celelalte secţii chiar vor intra într-un spital nou”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei s-a referit şi la evaluarea Comisiei Naţionale de Acreditare, menţionând că s-au primit chiar felicitări pentru standardele la care au ajuns spitalele din subordinea municipalităţii.

„S-au primit felicitări pentru că spitalele noastre arată exact la standarde europene. Singurul lucru pe care trebuie să-l reglăm este că pacienţii se plictisesc. Deci va trebui să punem şi televizoare, aşa cum a făcut şi la celelalte spitale aflate în subordinea municipalităţii. Situaţia Filantropia a fost, într-adevăr cea mai gravă dintre toate aceste spitale”, a menţionat Olguţa Vasilescu.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE