Au probleme de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală, au comportamente repetitive şi stereotipe… Însă, în ciuda manifestării acestor deficienţe, pot avea o inteligenţă chiar genială. Sunt copiii care suferă de autism, izolaţi într-o lume a lor, greu, poate imposibil de înţeles de ceilalţi. O lume în care experienţele pot fi dureroase, chiar traumatizante. Tocmai de aceea au nevoie de o atenţie aparte, ca şi de un cadru special de educaţie. Au nevoie ca mentalitatea în ceea ce-i priveşte să se schimbe, legislaţia referitoare la drepturile şi condiţiile lor de viaţă să se îmbunătăţească.
În Craiova, de o vreme, luptă pentru aceste drepturi Asociaţia „Dincolo de autism”. Eforturile membrilor săi sunt uriaşe, iar resursele, puţine… Şi în acest an şi-au propus să le întindă o mână de ajutor artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, organizând un spectacol caritabil. Cunoscuţi şi îndrăgiţi solişti de muzică populară, ca Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu şi Marius Măgureanu, vor cânta pentru această cauză. Li se vor alătura alţi numeroşi interpreţi, creatori hand-made, inclusiv actorii Constantin Cotimanis şi Gabriel Duţu.
Poţi face şi tu un gest mic pentru această cauză mare: vino la spectacolul „De la suflet pentru suflet”, care se va desfăşura pe data de 2 aprilie, începând cu ora 18.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”. Cu cei 20 de lei pe care îi vei da pentru invitaţia cu valoare donată poţi întinde, la rându-ţi, o mână de ajutor Asociaţiei „Dincolo de autism”. Adică celor 15 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani pentru care lumea este altfel decât o percep ceilalţi. Copii adesea ignoraţi ori marginalizaţi, copii cărora li se refuză educaţia în şcolile de masă şi li se limitează şansele de recuperare…
Lacrimile unei mame, totodată preşedintă a Asociaţiei „Dincolo de autism”
«Suntem la început de drum, un drum pe care ni-l dorim altfel. Am tot căutat soluţii la problemele noastre şi iată că acum începem să facem primii paşi ai Asociaţiei „Dincolo de autism”. Va fi un drum pentru toată viaţa, cu riscuri şi suferinţe, cu incertitudinea zilei de mâine, dar cu multă dragoste pentru aceşti copii. Suntem datori să le facem viaţa mai bună şi mai frumoasă. Ştim că într-o bună zi lucrurile pe care le visăm vor fi realizate, sperând în acelaşi timp că pentru unii dintre copiii noştri nu va fi prea târziu».
Este mesajul reprezentanţilor Asociaţiei „Dincolo de autism” din Craiova, înfiinţată din necesitatea sprijinirii acestor copii speciali. În prezent 15, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, sunt ajutaţi în cadrul acestei organizaţii să aibă o viaţă cât mai normală. Gestul artiştilor Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” de a organiza un spectacol caritabil i-a a emoţionat. Preşedinta, Gilda Stoica, mama unui copil cu autism, n-a putut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, decât să-şi şteargă lacrimile, sperând că tot mai mulţi craioveni vor înţelege importanţa acestui eveniment, alegând să vină pe 2 aprilie la Filarmonica „Oltenia”, să vadă spectacolul şi să cumpere creaţiile care vor fi disponibile la vânzare în holul instituţiei. Toate fondurile obţinute vor fi donate Asociaţiei „Dincolo de autism”.
Evenimentul va avea loc chiar de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului
Evenimentul umanitar „De la suflet pentru suflet” are sprijinul Primăriei municipiului Craiova şi al Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” şi va fi organizat nu întâmplător pe 2 aprilie, la această dată fiind marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu şase ani. Spectacolul îi va aduce în scenă pe interpreţii Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, Marcela Fota şi Nelu Biţîna, împreună cu orchestra condusă de maestrul dirijor Nicu Creţu şi cu ansamblul de dansatori, coregrafia fiind realizată de maestrul Ionel Garoafă. Li se vor alătura Bogdan Uţă & Casual Band, cu hituri ale anilor ’80, ca şi îndrăgiţii actori Constantin Cotimanis şi Gabriel Duţu, care vor prezenta evenimentul.
Îşi donează veniturile obţinute din vânzarea bijuteriilor hand-made
De asemenea, se alătură acestei cauze şi doi tineri artişti cu iniţiativă şi dorinţă de a ajuta: Raluca Trincu şi Florin Burescu. „Noi am început colaborarea în urmă cu un an, când am şi avut plăcerea de a o cunoaşte pe doamna Gilda Stoica. Am fost impresionată de toţi aceşti copii minunaţi din asociaţie şi am hotărât să colaborăm. Mă bucur foarte mult că pot să îi ajut prin ceea ce fac eu. Şi sper să reuşim în continuare să strângem fonduri pentru ei”, a declarat Raluca Trincu, realizatoare de bijuterii, care, în aceeaşi zi cu spectacolul, 2 aprilie, îşi va expune în holul Filarmonicii creaţiile hand-made. Şi designerul Florin Burescu îşi va prezenta aici creaţiile, banii obţinuţi din vânzarea acestora urmând să ajungă tot la Asociaţia „Dincolo de autism”.
Prezentare de modă şi tombolă cu premii pentru spectatori
«Mă bucur să particip din nou alături de aceşti oameni minunaţi şi cu un suflet foarte mare. Am pregătit multe produse pe care vreau să le vindem. De aceea fac un apel către craioveni să vină la spectacol, iar pe lângă bilete să cumpere şi aceste produse. O surpriză va fi că fiecare persoană care va achiziţiona un obiect va completa un talon ce va fi introdus într-o urnă, iar la finalul spectacolului va avea loc o tragere la sorţi. Vom oferi câştigătorului un superb set de bijuterii şi trei invitaţii la atelierul meu, unde vor beneficia de o reducere de 40%. Încă o surpriză a serii respective este faptul că vom face o prezentare de modă, prilej cu care îmi voi lansa noua colecţie de tricouri. O colecţie dedicată persoanelor vesele, care cred că îi vizează, într-un fel sau altul, şi pe aceşti copii minunaţi. La fel sunt toţi părinţii lor, care merită ajutaţi pentru a putea merge mai departe», a subliniat Florin Burescu.
Banii vor fi folosiţi pentru terapie şi achiziţionarea unui sediu
Potrivit managerului Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Oana Bică, invitaţiile cu valoare donată se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţul de 20 de lei. „Vrem ca acest eveniment să fie cât mai bine promovat, pentru a strânge cât mai multe fonduri”, a subliniat aceasta. Şi în anii 2009, 2012 şi 2013 artiştii instituţiei s-au implicat în realizarea unor spectacole umanitare, unul dintre scopuri fiind strângerea de fonduri necesare continuării proiectului „Şcoală de vară pentru copiii cu autism”, derulat de Asociaţia „Dincolo de autism”, în parteneriat cu Şcoala Specială „Sf. Mina” din Craiova.
„Bănuţii strânşi anul trecut au mers exclusiv către terapiile din cadrul acestui program, derulat pe perioada vacanţei de vară, când nu se fac ore la şcoală. Am avut trei terapeuţi, angajaţi câte patru ore pe zi, care au lucrat cu copiii individual ori au făcut terapii de grup. Anul acesta, ţinând cont de faptul că avem şi o cofinanţare de la Consiliul Local Craiova, o parte din bani va fi folosită pentru angajarea altui terapeut pentru Şcoala de vară, iar restul am vrea neapărat să-l investim într-un spaţiu, pe care încă nu-l avem. Avem ambiţia să facem ceva pentru aceşti copii, pentru că în momentul în care vor termina şcoala nu vom mai avea unde să-i ducem. Singura alternativă e Poiana Mare, ori nu ştiu ce părinte ar alege varianta asta…», a declarat Oana Preoteasa, de asemenea mamă a unui copil cu autism şi membră a Asociaţiei „Dincolo de autism”.
Maestrul Nicu Creţu, dirijorul Orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”:
«Pentru mine şi pentru artiştii cu care am lucrat, acest spectacol are o încărcătură cu totul şi cu totul aparte. O încărcătură specială, pentru că este adresat unor oameni speciali. Încă de la început, când am lucrat la repertoriu, a trebuit să îmbinăm cu multă atenţie cântecul de suflet cu cântecul de voie bună, cântecul autentic cu cel contemporan, care, trebuie să recunoaştem, se impune tot mai mult, alături de doină, de baladă. Spectacolul, cum spuneam, este dedicat acestor oameni speciali. Însă dincolo de aceste probleme pe care le au, ei sunt oameni ca şi noi, cu trăirile şi sentimentele lor, cu dorinţele şi slăbiciunile lor, ca şi cu bucuria lor pentru viaţă şi tot ceea ce este mai frumos în viaţă. Inclusiv pentru folclor… Noi – orchestra, dansatorii, soliştii – vom încerca să aducem această bucurie în sufletele tuturor celor care vor veni la spectacol».
Maestrul Ionel Garoafă, coregraful Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”:
«Având în vedere că este un spectacol al nostru, al oltenilor, pentru că mulţi invitaţi sunt din această zonă, am pregătit montaje coregrafice cu preponderenţă din Oltenia. Cel mai mult dorim să antrenăm publicul cu frumoase şi cunoscute jocuri de pe Valea Dunării şi să aducem acel zvâc, pe care olteanul îl are, în bătaia picioarelor publicului. Adică atunci când dansăm, publicul să se simtă mişcat, să simtă că dansează odată cu noi. Jocurile sunt foarte cunoscute, ca Brâuleţul ori Galaonul. Invit publicul să vină să vadă spectacolul, pentru că este unul pentru ajutor, un spectacol care vine de la suflet pentru sufletul copiilor».