Ultimele 13 autobuze BMC, concesionate către RAT Craiova

0
1683

            Cele 13 autobuze tuceşti, marca BMC, şi cele 15 staţii de aşteptare, care au fost amplasate în ultimul timp, sunt concesionate către RAT Craiova. Într-o şedinţă a CLM Craiova, de la începutul anului, au fost concesionate primele 25 de autobuze noi.

          Consilierii municipali se întrunesc, joi, într-o şedinţă ordinară, care are pe ordinea de zi, printre alte proiecte, şi propunerea prin care noile autobuze achiziţionate de către autoritatea locală sunt concesionate către RAT Craiova. În raportul care însoţeşte respectivul proiect de hotărâre se precizează că este nevoie ca noile achiziţii să fie concesionate către operatorul de transport local întrucât RAT Craiova deţine contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane cu autobuze şi tramvaie, încă din anul 2018. „În contractul de delegare a gestiunii sunt precizate categoriile de bunuri ce vor fi utilizate în derularea contractului. În anexa 4.1 a contractului sunt precizate bunurile de retur, respectiv bunurile concesionate de către autoritatea locală către operator, în scopul executării contractului”, se menţionează în documentaţia proiectului de hotărâre.

Primele 25 de autobuze au fost deja concesionate

         Contractul pentru livrarea celor 35 de autobuze Diesel a fost semnat în august 2019. Primul lor de 25 de autobuze a ajuns în luna decembrie. O comisie de recepţie, care s-a constituit printr-o dispoziţie a primarului, a făcut recepţia mijloacelor de transport, în urma căreia a atribuit calificativ corespunzător noilor achiziţii. Respectiva comisie de recepţie a propus, potrivit proiectului, încadrarea acestor autobuze în rândul mijloacelor fixe aparţinând domeniului privat al municipiului Craiova. „Prin HCL nr. 4/2020 a fost aprobată concesiunea către RAT SRL a primului lot de autobuze şi a fost modificat, în mod corespunzător, contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport publical local de persoane cu autobuze şi tramvaie efectuat prin curse regulate în municipiul Craiova”, se mai arată în proiectul de hotărâre, aflat pe ordinea de zi.

Redevenţă anuală, calculată la valoarea de 13 milioane de lei

            În luna februarie 2020, a fost achiziţionat ultimul lot de 13 autobuze. Ca şi în cazul primului lot de autobuze, comisia de recepţie, întocmită prin decizia primarului, a acordat calificativ corespunzător şi a propus ca şi aceste autobuze să fie incluse în domeniul privat al municipiului Craiova. Propunerea a luat forma unui proiect de hotărâre care se află acum pe ordinea de zi, fiind supusă votului aleşilor locali. În documentaţie se precizează că RAT Craiova urmează să plătească o redevenţă municipalităţii pentru folosirea respectivelor autobuze, redevenţă care este calculată la valoarea de inventar a acestora – 13,07 milioane de lei, având durata de funcţionare ce corespunde cu durata de amortizare la 8 ani.

15 staţii de aşteptare, trecute în administrarea operatorului de transport

           Prin acelaşi proiect de hotărâre se propune concesionarea către RAT Craiova şi a celor 15 staţii de aşteptare care au fost amplasate pe domeniul public. Cele 15 adăposturi au valoarea totală de 8.089 de lei şi durata de funcţionare ce corespunde cu durata de amortizare de un an. „Astfel, valoarea cu care trebuie să se majoreze redevenţa anuală este de 1,64 milioane de lei, reprezentând valoarea anuală de amortizare a bunurilor menţionate anterior”, se precizează în proiectul de hotărâre. De menţionat că staţiile de aşteptare care sunt trecute în administrarea RAT Craiova au fost predate municipalităţii în anul 2015 de către firma Europlakat România, cu care CLM Craiova s-a asociat încă din anul 1999, pe mandatul primaarului Vasile Bulucea. În anul 2001, firma Europlakat s-a transformat în Euromedia Group.