Iliescu, despre Mineriade şi Revoluţie: CEDO, interesată să întreţină subiectul. Ce rost are să dezgropăm?

0
105

Fostul preşedintele Ion Iliescu a afirmat, ieri, că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor şi a Revoluţiei, considerând că acestea nu ar trebui ”dezgropate” întrucât CEDO este interesată să “întreţină aşa ceva”. “Nu ştiu cui slujeşte, altminteri nu-i nicio problemă, dar pusă sub acest aspect – luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar… A fost un moment de istorie cu părţile bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare”, a declarat fostul preşedinte, după un simpozion CPUN organizat la Senat.

De asemenea, întrebat despre cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului de redeschidere a acestor dosare, Iliescu a spus că “CEDO este interesată să întreţină aşa ceva”. “Eu înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. (…). La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane”, a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a mai spus că trebuie să tragem concluziile politice adecvate din evenimentele în urma cărora a căzut regimul comunist în loc “să stăm să tot plângem morţii”. ”Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii…”, a adăugat el.

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi, fiecare, câte 15.000 de euro, plus taxele de judecată, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Avocatul Ionuţ Matei a declarat, pentru MEDIAFAX, că toate concluziile CEDO arată aceeaşi situaţie. “Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul Ionuţ Matei.