Cazul copiilor din Argeş. Ministrul Sănătăţii: S-a identificat cauza îmbolnăvirilor

0
89

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, fiind vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.  “Cauza îmbolnăvirilor este o infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a completat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti, după ce un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii din Piteşti ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, Vasile Stan, a declarat, ieri, pentru corespondentul MEDIAFAX că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a declarat că nu are de gând să demisioneze din funcţie şi că aşteaptă destituirea de la Ministerul Sănătăţii, instituţie care a numit-o la conducerea DSP Argeş, transmite corespondentul MEDIAFAX. “Aştept destituirea de la Ministerul Sănătăţii, sunt numită de Ministerul Sănătăţii. Deocamdată nu demisionez. În momentul în care voi primi OK-ul de la Ministerul Sănătăţii, voi face acest lucru.”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi prefectul de Argeş, Cristian Soare, au cerut demisia conducerilor DSP Argeş şi a Spitalului de Pediatrie din Piteşti, pentru lipsa de comunicare în cazul copilului din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă din data de 13 februarie de medicii din Piteşti. „Pentru modul cum a comunicat şi a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei Sorina Honţaru din funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. De asemenea, solicit şi demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul cum a gestionat întreaga situaţie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Angajaţii Spitalului de Pediatrie au precizat că iau în calcul o demisie în bloc, în condiţiile în care conducerea unităţii spitaliceşti este destituită. “Ne vom da demisiile în bloc. Eu pot să plec de aici şi mâine, dar nu e corect”, a declarat Lucian Matei, medic al Spitalului de Pediatrie. Personalul medical a catalogat conducerea actuală a spitalului de Pediatrie ca fiind cea mai bună din istoria unităţii spitaliceşti.