Medicii de familie ar putea scăpa de birocraţie

0
103

După ce s-au plâns că petrec mai mult timp pentru a completa, semna şi parafa acte, medicii de familie au primit din partea autorităţilor sanitare promisiuni de debirocratizare a sistemului medical. În prezent, potrivit cadrelor medicale, din timpul de 15 minute alocat unei consultaţii peste 6 minute trebuie acordate completării de documente.

În principiu, actul normativ care va reglementa contractul-cadru între furnizorii de servicii medicale şi casele de asigurări de sănătate ar urma să conţină, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, propuneri clare referitoare la debirocratizarea actului medical, în special în ceea ce priveşte medicii de familie. Noile reglementări ar urma să permită medicului de familie să acorde mai mult timp unui pentru a consulta şi oferi îngrijiri medicale.

Anul trecut, tot din cauza birocraţiei, medicii de familie au anunţat că refuză să inscripţioneze şi să distribuie cardul naţional electronic de sănătate. Doctorii s-au plâns că au ajuns să petreacă mai mult timp completând la fişe şi documente decât să-şi consulte pacienţii sau să le administreze tratamentul de care au nevoie.

Mai puţine restricţii pe lista de medicamente

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că medicii de familie vor avea ocazia să închidă, mai repede decât până acum, consultaţia cât şi diagnosticul şi tratamentul pentru pacienţii cu boli cronice prioritare atât timp cât ele nu sunt complicate, dar şi să monitorizeze pacientul care este complicat. Tot în această perioadă va fi revizuită lista actuală de medicamente. Nu este vorba de lista nouă de medicamente compensate şi gratuite care este în dezbatere publică în prezent, ci de lista cu medicamente care este valabilă din anul 2008 şi care are o serie de restricţii pentru medici de familie. Din acel moment, medicii de familie vor avea posibilitatea să prescrie şi acele medicamente care sunt considerate esenţiale pentru stadiile de început ale unor boli cronice.

Reprezentanţii medicilor de familie susţin că fără reducerea birocraţiei nu vor putea prelua în plus nici o activitate medicală prevăzută în pachetul de servicii medicale de bază.