Durată de studiu mai mare la învăţământul profesional special

0
90

Învăţământul profesional special va avea o durată de studiu de patru ani, mai mare decât cea a învăţământului profesoral de masă, care este de trei ani, prevede un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

Durata de patru ani este determinată de faptul că, în cazul elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, dezvoltarea şi competenţele generale şi profesionale solicită mai mult timp pentru învăţare. Potrivit proiectului, elevii de clasa a IX-a din învăţământul profesional special vor avea săptămânal, din anul şcolar 2014-2015, trei ore de limba română, câte două de matematică, biologie şi sport şi câte una de fizică, istorie şi religie.

În proiectul Planului-cadru pentru clasa a IX-a din învăţământul profesional special mai este trecută o oră pe săptămână pentru fiecare dintre materiile Limbă străină, Chimie, Geografie şi Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor. Elevii claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a din învăţământul profesional special nu vor avea ore de chimie şi biologie, iar religia iese şi ea din programă, dar începând cu clasa a XI-a. Numărul orelor de română şi matematică este acelaşi până la clasa a XII-a, în care elevii vor avea două ore de română. La clasele a XI-a şi a XII-a va fi doar o oră de sport pe săptămână, faţă de două până atunci. De asemenea, este prevăzută în proiect şi o oră de consiliere şi orientare.

În total, elevii vor avea 30 de ore de şcoală pe săptămână, la care se vor adăuga alte 30 de stagii de pregătire practică.