Începe Târgul GAUDEAMUS: intrare liberă și reduceri de prețuri la cărți!

0
108

De astăzi până duminică, inclusiv, foaierul Teatrului Național din Craiova găzduiește Târgul de Carte GAUDEAMUS, eveniment ajuns la a XIII-a ediție, care oferă un program dens și variat de evenimente culturale, precum și importante reduceri de prețuri la cărți, pachete și oferte promoționale. În cifre, Târgul înseamnă 53 de expozanți, o suprafață de peste 300 mp cu aproape 40 de standuri, 50 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes și vârstă – „un record pentru Craiova!”, după cum a remarcat Vladimir Epstein, directorul executiv al evenimentului. Acesta a mai subliniat că „GAUDEAMUS este cotat în primele zece târguri de carte din Europa” și și-a exprimat speranța că ediția din acest an de la Craiova va depăși dimensiunile precedentei. „A oferi o carte de Mărțișor poate fi unul dintre cele mai inspirate gesturi”, a apreciat Epstein. Deschiderea oficială a Târgului are loc astăzi, ora 12.00, în foaierul TNC, unde publicul este așteptat până sâmbătă între orele 10.0 și 18.00, iar duminică, 2 martie, între 10.00 și 14.00. Intrarea va fi liberă.

O ediție dedicată Radio Oltenia, la împlinirea a 60 de ani de existență

 Ediţia 2014 a Târgului – evenimentul cu numărul 79 în seria GAUDEAMUS, iniţiată în anul 1994 – este organizată de Radio România, prin echipa Gaudeamus – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Oltenia – Craiova, post public regional care în iunie 2014 va împlini 60 de ani de existenţă. Oferta din acest an readuce în atenţia publicului craiovean câteva dintre elementele care definesc profilul şi atmosfera specifice Târgurilor GAUDEAMUS: o selecţie de titluri reprezentative pentru piaţa de carte românească, în acest moment, prezentate de cei 53 de expozanți, un număr-record de evenimente propuse de organizatori și expozanți (lansări de cărți, dezbateri despre importanța lecturii, momente poetice, mese rotunde etc.) și proiecte deja tradiționale sau mai recente.

Așa sunt finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, adresat liceenilor, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” – cu participarea elevilor din zona Olteniei premiaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, Concursul „Miss Lectura” şi Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente, expozanţii şi vizitatorii Târgului sunt invitaţi să participe la proiectul „Cărţile se întorc acasă”, prin intermediul căruia peste 85.000 de volume donate cu prilejul Târgurilor GAUDEAMUS, începând cu anul 2010, au ajuns în biblioteci din mediul rural, subfinanţate la capitolul achiziţii. De această dată, ele vor avea ca destinație Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova.

Directorul executiv Vladimir Epstein: „Deja la a XIII-a ediție este o instituție”

«Târgul GAUDEAMUS este cotat în primele zece târguri de carte din Europa. Pe lângă asta, este unul din rarele târguri care inițiază și caravană, ce începe de Mărțișor, la Craiova, și va continua la Cluj-Napoca, Oradea, Constanța și apoi, în toamnă, București. Pot să vă mai spun că cele șase Târguri GAUDEAMUS, care sunt organizate anual, ocupă, după estimări, cam 60-70 la sută din piața târgurilor de carte din România. Iarăși după estimări, prin aceste târguri din România se vinde, anual, peste 35 la sută din producția de carte», a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv Vladimir Epstein.

Cât privește Târgul de la Craiova, acesta a apreciat că este „un eveniment cultural, dar și un eveniment de piață de prima mână”. „Deja la a XIII-a ediție și-a căpătat alura unei instituții, care nu întâmplător este plasată în incinta altei instituții care înseamnă foarte mult pentru cultura zonei, Teatrul Național. Iar ediția aceasta are un record: sunt 50 de evenimente în cele cinci zile ale Târgului, practic spațiul programului de activități este complet acoperit”, a mai spus Epstein.

Referindu-se la expozanți, directorul executiv a menționat că „sunt valoroși, este aici un nucleu al celor mai puternice edituri și instituții de învățământ din țară”. „Așteptăm un public numeros, iar Târgul să depășească dimensiunile pe care le-a avut la ediția trecută – peste 11.000 de vizitatori, o cifră excelentă!”, a încheiat acesta, oferind unul dintre motivele pentru care evenimentul se bucură de atâta succes: „munca unei echipe dedicate”.

În premieră în acest an, Târgul are doi președinți de onoare

Girează, prin personalitatea sa, Târgul de Carte GAUDEAMUS de la Craiova Emil Boroghină, cel care încă de la prima ediție a fost ales președinte de onoare. Acesta a subliniat, ieri, că Târgul este «un mare eveniment dedicat cărții” și că este foarte important că deschide seria de manifestări «într-un an special pentru Craiova, cum se anunță a fi 2014, cu mari evenimente, precum Festivalul „Shakespeare”, o premieră a regizorului Robert Wilson, spectacolul „Carmina Burana”, în Piața Prefecturii, cu Opera Română Craiova, Orchestra Națională și Corul Radio». „Sper ca și această ediție să însemne o reușită deplină pentru toți – organizatori, cei care vând carte, cei implicați în desfășurarea de manifestări și public”, a mai spus Emil Boroghină.

I se alătură, în acest an, Mircea Pospai, care a mărturisit că a primit „cu mare emoție invitația de a fi președinte de onoare. „Târgul de Carte de la Craiova nu este doar un târg de carte. După părerea mea, este un cumul de evenimente culturale, iar în acest context se vinde și carte la modul profesionist”, consideră Mircea Pospai, care a condus postul Radio România Oltenia Craiova timp de 15 ani.

 

Alexandru Mogoșeanu, managerul Radio România Oltenia Craiova: «Chiar dacă suntem la ediția a XIII-a, eu zic că vă veni cel mai mare noroc, căci Târgul a mers în creștere dintru început. Mai ales că vine după un an 2013 în care corporația noastră, Radio România, a reușit să demonstreze că are capacitatea de a reveni puternic pe piața audiovizuală din țară. Mai mult, postul nostru de radio era remarcat, la finele anului 2013, ca având cea mai spectaculoasă revenire, plecând de la un număr de 380.000 de ascultători și ajungând la aproape 500.000 de mii în prezent. Este lider de audiență în zonă, cu 21,1 procente, iar la nivel național procentul este de 2,6».

 

Programul zilei de astăzi:

Ora 12.00, foaier central: Deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediții a Târgului GAUDEAMUS Craiova. Transmisiune directă la Radio România Oltenia – Craiova.

Orele 10.00-11.00, Editura CECCAR – foaier etaj. Lansare de carte: „Ghid de ţinere a contabilităţii şi de elaborare a situaţiilor financiare individuale în conformitate cu IFRS-urile la societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată”, autor prof. univ. dr. Mihai Magdalena. Invitaţi: experţi contabili, stagiari, studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Craiova.

Orele 11.00-11.30, Editura „Universitaria” Craiova – foaier etaj: Lansarea volumului „Excursuri”, autor Ion Buzera. Invitaţi: Petrişor Militaru, Silvia Gongonea. Moderator: Cosmin Dragoste.

Orele 12.30-13.30, Fundația-Editura „Scrisul Românesc”– foaier etaj: Lansarea volumelor „Ispitele identificării şi creaţia. Ipostaze ale actului critic”, autor Gabriela Rusu-Păsărin, şi „I. L Caragiale – Poezii”, antologie îngrijită şi prefaţă de Florea Firan. Invitaţi: prof. univ. dr. Nicolae Panea, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, prof. univ. dr. Florea Firan, prof. univ. dr. Ovidiu Ghidirmic, prof. univ. dr. Ioan Lascu şi actorul Emil Boroghină. Moderator: prof. univ. dr. Florea Firan.

Orele 14.00-15.00, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj: Lansarea volumului „Oraşul subtil” (Editura „Etnologica”, 2013), autor prof. univ. dr. Nicolae Panea. Invitaţi: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, dr. Emil Târcomnicu, prof. Nicolae Marinescu. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.

Orele 15.30-16.00, foaier etaj: Banda desenată craioveanăexpoziţie grafică, prezentare publicaţii benzi desenate. Invitaţi: Marian Mirescu, Cristian Ciomu, Valentin Iordache, Mircea Liviu Goga. Moderator: Viorel Pârligras.

Orele 16.00-17.00, Editura „Aius” – foaier etaj: Lansarea volumului „Rolf Bossert – un killer al straşnicului cotidian”, autor Cosmin Dragoste. Invitaţi: Daniela Micu si Petrişor Militaru. Moderator: Luiza Mitu.

Orele 17.00-18.00, Editura „Universitaria” Craiova – foaier etaj: Lansarea volumului „Libertatea în capcană. Aporii ale justiţiei contemporane”, autor Dan Claudiu Dănişor. Invitaţi: Dan Spânu, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecător la Curtea de Apel, Craiova, conf. univ. dr. Sebastian Răduleţu. Moderator: Ion Buzera.