Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Trebuie să investim în tehnologia spațială pentru a ne păstra competitivitatea față de celelalte puteri spațiale”

0
91

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost recent gazda unei mese rotunde la care s-a discutat despre utilizarea tehnologiei spaţiale şi digitalizare. O tehnologie foarte importantă, care generează aproape 10% din PIB-ul Uniunii Europene.

Tema acestei mese rotunde a constat în folosirea tehnologiei spațiale în aviație, despre care deputatul european spune că este extrem de utilă. “De exemplu pentru supravegherea aeronavelor aflate în zbor. Poate părea surprinzător, dar până acum doar pe 30% din suprafața globului puteam să știm exact unde este avionul în orice moment. În mare parte din Africa nu se putea afla pentru că nu existau stații terestre. Acum este posibil pentru că o firmă privată a generat acest sistem care acoperă cu sateliți întreaga planetă”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, într-o postare pe facebook, ca o concluzie de după masa rotundă.

Aceste sisteme trebuie finanțate și implementate”

Comunicarea prin  sateliţi este un alt aspect extrem de important, puternic abordat de companiile private. Marinescu mai spune că şi Uniunea Europeană s-a gândit la acest lucru și în Programul spațial este cuprins acest sistem, GovSatcom – comunicare guvernamentală prin satelit- însă din păcate este foarte slab finanțat. “Aceste sisteme trebuie finanțate și implementate pentru că aduc mari avantaje economice. UE are câteva surse de finanțare pentru politica spațială: Programul spațial care cuprinde Galileo, Copernicus, EGNOS și sper și GovSatcom; Programul Orizont UE – unde sunt alocate fonduri pentru cercetarea spațială și Programul  Invest EU. Trebuie să investim în tehnologia spațială pentru a asigura securitatea economică și a ne păstra competitivitatea față de celelalte puteri spațiale, SUA, Rusia și China”, a mai precizat europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu.