Der Tagesspiegel: “Suspendarea negocierilor înseamnă trădarea turcilor liberali”

0
58

turciaParlamentul European a recomandat îngheţarea negocierilor de aderare a Turciei. Dar o decizie în acest sens va fi greu de luat, atrag atenţia unele publicaţii europene.

Pentru Le Figaro, neîncrederea Parlamentului garantează că problema va fi pusă pe masă la următorul summit european din 15 şi 16 decembrie. Până în prezent, doar Austria, sprijinită pe sub masă de Luxemburg, ar dori să spună stop procesului de aderare relansat iarna trecută. Însă ele sunt departe de a constitui o majoritate.

Franţa şi în special Germania, aflate sub presiunea acordului privind migraţia, semnat cu Ankara, se opun, aminteşte ziarul francez.

Ziarul german Der Tagesspiegel crede că decizia de a suspenda negocierile de aderare ar însemna trădarea turcilor liberali.

“Vom distruge dorinţa lor de a face parte dintr-o regiune a lumii luminată, marcată de valorile umaniste. Și, în final,  ar fi pentru Erdoğan scuza perfectă pentru a da vina pe UE pentru problemele economice ale Turciei, generate mai degrabă de politică revanşardă şi brutală a lui Erdoğan”.

Să privim şi către Turcia, unde ziarul Star concluzionează: Occidentul nu-l înţelege pe Erdogan.

“Noua lume este lumea islamică. Este sigur că mesajul va fi auzit, pentru că lumea aceasta a obosit să fie mereu victimă. De ceva timp deja, asistăm la o renaştere în această regiune, iar vârful ei de lance este Recep Tayyip Erdoğan. Occidentul trebuie să adopte o comunicare mai umană. Această nouă lume nu va accepta să i se pună botniţă lui Erdoğan”.