Ambasadorul Republicii Polone, în vizită la Craiova

0
347
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a primit ieri, la Palatul Administrativ, vizita ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Polone în România, Excelenţa Sa Marcin Wilczek, în cadrul unui eveniment la care au mai participat prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, viceprimarul municipiului Craiova Stelian Bărăgan şi administratorul public al judeţului, Cosmin Durle. 
Ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Polone în România, Excelenţa Sa Marcin Wilczek a fost ieri, prezent la Craiova, în prima parte a zilei, participând la un evenimentul dedicat transferului de autoritate a contingentului polonez.  „A fost o întâlnire care ne-a onorat profund, cu atât mai mult cu cât este vorba despre una dintre ultimele deplasări pe care domnul ambasador le întreprinde în ţară, în condiţiile în care luna viitoare marchează finalul mandatului Excelenţei Sale. Desigur că destinaţia acestei vizite nu este deloc întâmplătoare, mai ales dacă avem în vedere importantul rol militar pe care Craiova îl deţine de peste doi ani, odată cu constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, structură NATO în compunerea căreia intră un numeros contingent polonez şi chiar astăzi o nouă rotaţie din cadrul acestuia şi-a început misiunea în oraţul nostru”,  a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. 
„O excelentă relaţie de colaborare pe care am construit-o în ultimii an”
Şeful administraţiei doljene a mai spus că dincolo de aceste raţiuni strategice, există însă şi unele de ordin emoţional. „După cum ne-a mărturisit şi acum, Excelenţa Sa nutreşte un puternic ataşament pentru Bănie. Am convingerea că, deşi mandatul oficial al domnului Marcin Wilczek în România se încheie în curând, cel neoficial, de ambasador al Craiovei în Polonia şi în lume, se află abia la început. Mă bucur că am văzut astăzi, exprimată de ambele părţi, satisfacţia pentru excelenta relaţie de colaborare pe care am construit-o în ultimii ani, bazându-ne pe deschidere, căldură şi simpatie reciprocă, o relaţie care vine ca o continuare firească a prieteniei istorice care uneşte naţiunile noastre. De altfel, în cadrul întâlnirii, am evocat un episod al trecutului emblematic din acest punct de vedere, cel al primirii la Craiova a refugiaţilor polonezi, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În acele vremuri, chiar Palatul «Jean Mihail», astăzi Muzeul de Artă, l-a găzduit pe comandantul forţelor armate poloneze, mareşalul Edward Rydz-Śmigły, şi pe preşedintele Poloniei, Ignacy Mościcki. De aceea, i-am şi adresat domnului ambasador rugămintea de a transmite mai departe invitaţia noastră de a organiza împreună, în 2019, un eveniment dedicat împlinirii a 80 de ani de la acest moment istoric încărcat de semnificaţii“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.