Ştiinţa, în duel cu echipa lui Ferenc Puskas

0
498
Universitatea Craiova joacă astăzi la Gyor cu Honved Budapesta, în prima manşă din turul 2 preliminar al Europa League
După 25 de ani de la ultima calificare europeană, Ştiinţa a trecut această barieră şi a depăşit o fază a unei competiţii continentale. De altfel, pentru olteni, creşterea la nivel european a fost treptată. Mai întâi revenirea în competiţii, s-a întâmplat cu AC Milan, apoi primul gol marcat şi apoi primul rezultat de egalitate, ambele consumate în dubla cu RB Leipzig. Anul acesta a fost vremea primei victorii şi apoi a primei calificări, obţinute în dubla cu azerii de la Sabail. Rămâne de văzut dacă tot anul acesta este rândul unei performanţe importante, aşa cum ar fi prezenţa în grupele Europa League. Programul nu este infernal, dar nici la îndemână. Spre deosebire de următorii adversari, Honved, şi, teoretic, AEK Atena, Craiova are avantajul meciurilor în competiţia internă, campionatele Ungariei şi Greciei debutând în august. Pe de altă parte, alb-albaştrii nu sunt obişnuiţi cu ritmul de două meciuri pe săptămână, atât concentrarea, cât şi resursele fizice putând fi afectate. Delegaţia Ştiinţei a plecat ieri dimineaţă cu un charter spre Gyor, acolo unde Honved Budapesta îşi dispută meciurile de acasă, stadionul propriu fiind în reconstrucţie. Practic, ungurii se află în stiuaţia în care era Craiova acum doi ani, la meciul cu AC Milan.
Papură: „Nu suntem favoriţi”
Înainte de decolarea de pe aeroportul din Craiova, antrenorul Cornel Papură, care i-a urmărit pe unguri pe viu într-un amical în Austria, şi pe DVD în dubla cu Zalgiris Vilnius, a fost rezervat în declaraţii, spunând că echipa sa nu este favorită, chiar dacă pe hârtie Ştiinţa are acest statut, neconferit de urnele tragerii la sorţi, ci de cotaţia pe transfermarkt. „Nu suntem favoriţi, important este să reuşim un meci bun şi un rezultat bun la Gyor pentru a deveni favoriţi. E bine că am început cu victorii sezonul, ne dau încredere, dar numai atât, nu ne oferă alte avantaje. Honved e o echipă bine organizată, cu potenţial bun, dar orice echipă e de bătut, contează cum joci. Ne concentrăm pe Honved, nu la AEK Atena” a spus antrenorul oltean. Atacantul Mihai Roman s-a referit la strategia echipei maghiare, una bazată pe contraatac: „Mergem să facem un meci bun şi să ne calificăm, nu contează că suntem sau nu favoriţi. Pe Honved i-am văzut puţin, joacă pe contraatac şi trebuie să nu le dăm şansa să o facă. Sper ca această serie de victorii să ţină cât mai mult”. Preşedintele Ştiinţei, Sorin Cârţu, nu este de acord cu Papură, considerând că Ştiinţa porneşte cu prima şansă: „Trebuie să trecem de Honved, suntem favoriţi în această dublă, dar asta nu ne califică. Cornel Papură trebuie să gândească bine meciurile, aşa cum a făcut până acum. Echipa este în rulaj, într-un grafic pozitiv, cu 4 victorii în 4 meciuri, deşi s-a jucat din 3 în 3 zile. AEK e un adversar cu ştaif, dar să ajungem acolo”. Pentru acest meci, Cornel Papură nu se poate baza pe: Mihăilă, Ioniţă, Baicu şi Koljic, accidentaţi, în timp ce puştii Baiaram, Hreniuc, Şerban şi Markovic au fost lăsaţi acasă.
Universitatea Craiova a mai jucat în istoria sa în cupele europene contra unei formaţii maghiare, Pecs Dosza, în Cupa Oraşelor Târguri, ediţia 1971-1972, 2-1 la Craiova şi 0-3 în Ungaria. Ştiinţa îi avea în teren atunci pe Oblemenco, Deselnicu, Ţarălungă, Bâtlan, Strâmbeanu, Ivan şi alţi componenţi ai Campioanei Unei Mari Iubiri.
Marea echipă a Ungariei din anii 50 a avut scheletul lui Honved
Honved Kispest Budapesta este un club înfiinţat 1909, care a evoluat pe arena „Josef Bozsik”, acum aflată în reconstrucţie, astfel explicându-se şi exilul la Gyor al formaţiei la care s-a consacrat celebrul Ferenc Puşkas. Indiscutabil, fostul star al lui Real Madrid este cel mai celebru jucător al lui Honved Budapesta, pentru care a marcat nu mai puţin de 358 de goluri în 350 de meciuri, în perioada 1943-1955. Puşkas a făcut parte, ca şi alţi coechipieri de la Honved, precum Sandor Kocsis, Josef Bozsik sau Laszlo Budai, din marea echipă a Ungariei din anii 50, care a jucat finala Mondialului din 1954, în Elveţia, contra Germaniei de Vest. FIFA premiază anual cu „Premiul Ferenc Puşkaş” cel mai frumos gol. Honved a retras numărul 10, în onoarea fostului mare jucător.
Honved a fost de 14 ori campioană a Ungariei, ultima dată acum 2 ani şi a câştigat de 7 ori Cupa Ungariei, ultima dată în 2009. A terminat pe locul 4 în campionatul precedent. Anul trecut, Honved a evoluat în Europa League, trecând în primul tur de Rabotnicki, din Macedonia, apoi a fost eliminată de Progres Niedercorn, din Luxemburg. Ca şi cifre, lotul lui Honved este cotat la 7 milioane de euro, în timp ce al Craiovei ar valora, conform transfermarkt, 25 de milioane de euro.
Ungurii şi-au schimbat linia de atac şi au adus antrenor italian
Ungurul Filip Holender a fost golgheterul campionatului Ungariei în sezonul trecut, cu 16 goluri, el fiind vândut în vara aceasta de Honved la Lugano, în Elveţia. De altfel, şi  coechipierul lui Holender din ofensivă, brazilianul Danilo, a fost cedat în Qatar. Pentru a suplini aceste detaşări, au fost aduşi atacantul ucrainean Kulach, de la Şahtior Doneţk, Moutari, o extremă stânga din Niger, de la Mezokovesd, iar stoperul camerunez Niba a fost transferat de la Nitra. Prezent în lot încă din iarna trecută, tunisianul Anis Ben Hatira are un CV interesant, el evoluând la Hamburg, Hertha, Frankfurt. Are 11 selecţii şi un gol pentru naţionala „Vulturilor din Cartagina”. Un alt magrebian, fundaşul dreapta algerian Mezghrani, este accidentat.  Ucraineanul Kulach, cu 700 de mii de euro, şi mijlocaşul maghiar Gazdag, cu 600 de mii de euro sunt cei mai bine cotaţi jucători ai lui Honved. În atac se află marea speranţă a lui Liverpool de acum un deceniu, francezul David N’Gog, ajuns la 30 de ani, care în sezonul trecut a jucat şi în Liga I, la Astra. Căpitanul echipei este sârbo-bosniacul Djordje Kamber, aflat de 4 ani la echipa din capitala Ungariei.
Antrenorul italian Giuseppe Sannino este unul cu mare experienţă (are 62 de ani) şi a fost instalat în vara aceasta în locul maghiarului Atilla Supka. În CV-ul lui Sannino sunt echipe precum Chievo, Palermo, Siena, Carpi, Catania, Salernitana, în ţara natală, dar şi Watford sau Levadiakos. Sannino şi-a adus un compatriot în echipă, fostul mijlocaş al Parmei, Federico Moretti, care nu va juca însă contra Ştiinţei.
Mijlocaşul Kesztyzus Barna a prefaţat duelul cu Universitatea Craiova: „Mă aştept la un adversar dificil, care a marcat 3 goluri în fiecare meci din turul anterior, deci are potenţial ofensiv. Îi vom urmări şi le vom identifica slăbiciunile şi punctele forte. Au încasat două goluri în fiecare din meciurile precedente, ceea ce ne dă speranţe. Craiova este mai bună decât Zalgiris, dar vrem să obţinem un rezultat bun în primul meci. Ştim că nu am făcut meciuri bune contra lituanienilor, dar ţelul era să mergem mai departe. Cu Craiova avem nevoie de un joc mai bun pentru a-i elimina”.
Gyor este cel mai important oraş din nord-vestul Ungariei, are 130.000 de locuitori, iar stadionul „Eto Park” are 15.600 de locuri, fiind inaugurat în 2008. Gyor are mare tradiţie în handbal, echipa locală fiind cvintulpă câştigătoare a Champions League, ea adjudecându-şi ultimele trei ediţii ale Final Four-ului de la Budapesta.

 

Honved Kispest Budapesta – Universitatea Craiova

Gyor, Stadion: „ETO Park”, ora 18.55 (19.55, ora României, Digisport)

Honved Kispest Budapesta: Levkovich – Kálnoki-Kis, Batik, Kamber, Lovric, Kukoc – Gazdag, Kesztyűs, Banó-Szabó – Moutari, N’Gog. Antrenor: Giuseppe Sannino. Rezerve: Horvath – Cipf, Uzoma, Hegedus, Kulach, Ben Hatira, Kovacs.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Acka, Bancu – Mateiu, Ivanov, Cicâldău – Bărbuţ, Vătăjelu, M. Roman. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: Popescu – Vlădoiu, Tiago Ferreira, Briceag, Qaka, V. Constantin, Carlos Fortes.

Arbitri: Kevin Clancy – Graeme Stewart, Sean Carr. Rezervă: Euan Anderson (toţi din Scoţia).