Patru doljeni căutaţi pentru proxenetism! Grupare specializată în exploatarea tinerelor „la saună”, destructurată de oamenii legii

0
152

mascatiPoliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat o grupare infracţională care ar fi obligat mai multe tinere, minore şi majore, să practice prostituţia pe teritoriul Angliei. Oamenii legii au descins la opt membri ai grupării, în Craiova şi în judeţul Dolj. Două craiovence au fost reţinute, iar sâmbătă după-amiază au fost plasate în arest la domiciliu de judecătorii Tribunalului Dolj, iar pentru patru bărbaţi au fost solicitate mandate de arestare preventivă în lipsă, instanţa urmând să se pronunţe pe 1 august.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii  DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au efectuat, vineri, 22 iulie a.c., 8 percheziţii domiciliare, în Craiova, dar şi în alte localităţi de pe raza judeţului Dolj, la persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În  fapt, din cercetările efectuate, a reieşit că, începând cu anul 2011, cei 8 membri ai grupării infracţionale ar fi recrutat, prin inducere în eroare, multe tinere, minore şi majore, cele mai multe din judeţul Dolj, pe care le-ar fi transportat şi adăpostit pe teritoriul Angliei, obligându-le, prin acte de constrângere, să practice prostituţia. Astfel, sub promisiuni false că vor fi angajate şi că vor câştiga sume mari de bani, cei în cauză le-ar fi determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Anglia, unde au fost cazate în apartamente închiriate iar ulterior, exploatate sexual, preponderent prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei la “saune”, după cum au comunicat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Banii obţinuţi de tinere din practicarea prostituţiei ajungeau la membrii grupului.

În urma descinderilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost aduse mai multe persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale, însă o parte dintre cei vizaţi de activităţile oamenilor legii n-au fost de găsit. La finalul audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a două craiovence, care fac parte din reţeaua de traficanţi şi proxeneţi, respectiv Raluca Bălteanu şi Aneta Matei. Sâmbătă după-amiază, cele două craiovence au fost prezentate magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. În plus, procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare în lipsă pe numele a patru bărbaţi, membri ai grupării de traficanţi de persoane. Judecătorii au respins însă propunerea de arestare a femeilor, ambele fiind plasate în arest la domiciliu, iar cu privire la mandatele în lipsă se va lua o hotărâre pe 1 august:mascati-1

„Disjunge soluţionarea propunerii privind arestarea preventivă a inculpaţilor Cioveie Ştefănel – Cosmin, Bălteanu Ion Gabriel, Parulea Marian şi Ciuciu Octavian, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Craiova . Stabileşte termen de soluţionare la data de 1 august 2016, pentru când se vor cita inculpaţii, cu mandat de aducere şi proces-verbal de căutare la domiciliu, la adresele unde locuiesc fără forme legale şi prin afişare la sediul instanţei. Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatelor Bălteanu Raluca şi Matei Aneta, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Craiova. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23 iulie 2016 şi până la data de 21 august 2016, inclusiv”, se arată în hotărârea instanţei.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.