Tribunalul Bucureşti l-a scăpat pe Radu Preda de controlul judiciar

0
322

radu predaJudecătorii Tribunalului Bucureşti au revocat, vineri, 22 iulie a.c., măsura controlului judiciar faţă de fostul administrator public al Craiovei, Radu Preda, şi de reprezentanta Asociaţiei „Pro Craiova”, Elena Daniela Popescu. Hotărârea a fost luată în dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată de DNA alături de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, procurorii anticorupţie putând face contestaţie.

Reamintim că, săptămâna trecută, mai exact pe 19 iulie a.c., la Tribunalul Bucureşti s-a înregistrat dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova (în stare de libertate), sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită şi câte două infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, la data faptelor administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al Asociaţiei „Pro Craiova”, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituţiilor bancare, deţinute de cei trei inculpaţi. De asemenea, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Preda Radu Cosmin şi Popescu Elena Daniela. Odată cu înregistrarea dosarului, procurorii DNA au cerut şi menţinerea măsurilor dispuse, însă vineri, 22 iulie a.c., judecătorii Tribunalului Bucureşti au revocat măsura controlului judiciar pentru Radu Preda şi Elena Daniela Popescu: „Respinge cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii PREDA RADU COSMIN şi POPESCU ELENA DANIELA. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar faţă de ambii inculpaţi. În baza art.275 alin.3 Cpp cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 22.07.2016”, după cum se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Procurorii pot face contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Între timp, dosarul este analizat în cadrul procedurii de cameră preliminară la instanţa de fond.