Fostul europarlamentar Victor Boștinaru : Scrisoare deschisă către conducerea interimară PSD

0
226

    Domnule Presedinte interimar

    Domnule Secretar General interimar

Am fost tentat  sa intitulez aceasta scrisoare deschisa   .. Scrisoare despre orbi  spre folosul celor care vad   ‘’ inspirat de  lucrarea unui celebru illuminist  dar  am renuntat , pentru a nu va obliga la o cautare obositoare  pe internet.

In urma cu un an de zile, fara sa negociez locuri eligibile, consilii de administratie sau favoruri pentru rude  si prieteni, am revenit pe pozitia de secretar international al PSD. Am facut-o pe baze voluntare , sincer si dezinteresat,constient ca am o datorie morala  sa imi ajut partidul intr-un moment greu. Tot acest efort marcat de rezultate vizibile s-a incheiat la inceputul lui martie 2020 , cand am constatat  pe baza a numeroase probe ca actuala  conducere interimara  a PSD  este  nepasatoare fata de problemele de relatii internationale si politica externa , si  mai   grav, demonstreaza ca nici nu intelege nimic.

Aceasta scrisoare deschisa nu este motivata de  interese personale,nici de angajarea intr-o campanie politica.

Mie, ca multor milioane de romani imi pasa de PSD.  Ca aceste milioane de romani,in accord cu opiniile analistilor lucizi , eu sunt constient ca Romania are nevoie de un partid de centru stanga puternic, modern si activ.  Ca si ei  constatat ca ce se intampla azi cu PSD pare mai degraba un efort de transformare a formatiunii noastre intr-un partid de mana a doua ,bun de asigurat majoritati pentru altii.

Conducerea dumneavoastra pare a confirma aceasta teza cu fiecare zi . Am sperat  , e drept pentru foarte scurta perioada de timp, ca dupa ,,preluarea ostila’’ a conducerii PSD,in aceea noapte rusinoasa si umilitoare,plina de injurii , jigniri si amenintari, veti initia in partid o discutie onesta despre cauzele care au facut ca PSD sa piarda alegeri dupa alegeri si cum a fost posibil ca unii dintre liderii nostri sa devina pur si simplu personificarea raului in politica.

Dumneavoastra,pe parcusul acestui lung interimat nu ati  facut nimic pentru a  reda partidului  elanul necesar, pentru a corecta greselile facute si pentru a impune schimbarile necesare la nivelul multor conduceri locale. Partidul nostru a esuat sa discute teme importante , asteptate nu numai de catre psd-isti dar si de  milioanele de romani dezamagiti de comportamentul politicienilor:

– criterii de promovare bazate pe meritocratie si nu pe clientelism

– limitarea numarului de mandate in functii de demnitate publica

-conflictul de interese si prevenirea formarii clanurilor si a dinastiilor care se perpetueaza la putere

– transparenta finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale pentru a preveni cheltuielile exorbitante la care asistam azi

PSD, ajuns in opozitie inclusiv prin tradari in tabara noastra ar, fi avut toate conditiile sa se redreseze daca cei care il conduc si-ar fi propus acest lucru.

Adversarii nostrl sunt aceeasi,un presedinte la fel de arogant si nedemocratic , la fel de lipsit de respect fata de consitutie si de prevederile legilor ( vezi hotarari repetate ale CCR ) si un guvern PNL lipsit de sprijin politic in parlament, mediocru si clientelar   care nici macar nu respira fara aprobare de la Cotroceni.Adaugam la acest tablou efectele pandemiei de covid-19 pe plan medical-sanitar ,economic si social.

In ciuda tuturor acestor conditii,dumneavoastra mentineti partidul intr-o pozitie de outsider si promovati o atitudine permanent ezitanta, timida, suspecta de complicitate cu presedintele Iohanis.

Perceptia publica este mai degraba a unui lider caruia ii este frica  si nu ma refer doar la episodul de lesin  live .Ati fi putut sa aratati in aceste luni de interimat ca partidul a invatat din propriile greseli si doreste sa se schimbe in urma uni congres democratic, cinstit care sa  genereze o conducere competenta si un program politic pe masura istoriei si ambitiilor PSD  dar si a asteptarii compatriotilor nostri.

Dumneavoastra ati optat pentru a prelungi  o putere obtinuta prin suspendarea statutului,pentru a va asigura ca veti fi cei care negocieaza si listele candidaturilor pentru locale si parlamentare.Prea putin si mai ales periculos pentru partidul nostru care risca sa iasa din istorie pe mana dumneavoastra!

Liderii mediocri, cu scoala discutabila,cu o intelegere rudimentara a responsabilitatilor lor,manati exclusiv de interese meschine nu au cum sa reprezinte o solutie pentru salvarea social-democratiei romanesti.

Este periculos petru dumneavoastra sa  improscati  de o maniera demna de anii  ’50 pe cei care sunt de o alta opinie , pe cei care cred ca PSD merita o conducere de care sa fim toti mandri.Daca v-ati uita in oglinda , ati vedea ca raspunderea pe care v- o asumati este prea mare pentru resursele si competenta dumneavoastra, in incercarea de a ramane in scaunul lui Ion Iliescu , Adrian Nastase sau Mircea Geoana.

PENTRU DUMNEAVOATRA PUR SI SIMPLU PALARIA E PREA MARE  !!!.
Victor Bostinaru