„Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”

0
242

Comisia Europeană şi Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), în colaborare cu preşedinţia olandeză a UE, au lansat recent campania paneuropeană  „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.

Ea se adresează companiilor din Europa (private sau publice) şi se axează pe necesitatea de a promova munca sustenabilă şi îmbătrânirea în condiţii bune de sănătate. Comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă şi  afaceri sociale a subliniat actualitatea subiectului acestei campanii. „Trebuie să începem de pe acum să răspundem necesităţilor viitoarelor locuri de muncă şi lucrătorilor din Europa. Locurile de muncă au de câştigat pe planul productivităţii dacă răspund provocărilor îmbălocuri locuri1trânirii forţei de muncă. Acesta este un lucru bun pentru lucrători şi pentru companii.”, a subliniat oficialul european.

Patru obiective

Campania are patru obiective. Pe de o parte, să promoveze munca sustenabilă ş îmbătrânirea în condiţii bune de sănătate încă de la începutul vieţii profesionale; să sublinieze importanţa prevenirii riscurilor pe tot parcursul vieţii profesionale; să sprijine angajatorii şi lucrătorii (inclusiv din IMM-uri) prin furnizarea de informaţii şi instrumente pentru gestionarea siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă în contextul îmbătrânirii forţei de muncă; şi pe de altă parte, să faciliteze schimbul de informaţii şi de bune practici. Campania va creşte nivelul de sensibilizare privind importanţa bunei gestionări a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă şi a prevenirii riscurilor pe parcursul vieţii profesionale, precum şi a adaptării activităţii profesionale la capacităţile individuale, la începutul sau la sfârşitul carierei. Ea va dura 2 ani.