Consiliul Judeţean Dolj a avut oaspeţi din Lituania

0
312


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit, ieri, la Palatul Administrativ, vizita unei delegaţii din regiunea Siauliai, din Lituania, formată din reprezentanţi ai mediilor educaţional, administrativ şi sanitar. Întâlnirea, desfăşurată în sala de şedinţe a CJ, a fost organizată la iniţiativa conducerii ISJ Dolj, în cadrul unui proiect de parteneriat interinstituţional Comenius Regio, derulat cu fonduri europene.

În cadrul discuţiilor, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat rolul esenţial pe care îl joacă atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea regională. „Graţie unui proiect derulat cu fonduri comunitare, avem bucuria de a vă primi ca oaspeţi într-un judeţ care excelează tocmai la această lecţie, a finanţărilor nerambursabile”, subliniat şeful administraţiei doljene. Consiliul Judeţean şi-a asumat un semnificativ rol social, chiar şi prin implicarea activă în sfera educaţională, din care provin cei mai mulţi dintre dumneavoastră. „O parte importantă din bugetul instituţiei noastre este alocată pentru finanțarea domeniul învăţământului. În plus, CJ Dolj susţine anual programul social derulat de Guvern, prin intermediul căruia se distribuie către elevi şi preşcolari fructe, produse lactate şi de panificaţie. În egală măsură, încurajăm şi stimulăm performanţa în educaţie, premiind în fiecare an elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiade şi concursurile şcolare, inclusiv la cele sportive. Toţi aceşti copii minunaţi, care fac cinste judeţului nostru, sunt recompensaţi cu premii în bani şi excursii, în ţară sau în străinătate, în cadrul unor festivităţi organizate şi cu sprijinul CJ Dolj.  Doresc să precizez și faptul că o sumă notabilă din bugetul județului este destinată copiilor cu nevoi speciale. De altfel, în subordinea consiliului județean funcţionează o instituție de profil, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cadrul căreia un colectiv format din aproximativ 1.500 de oameni gestionează această activitate deosebit de importantă, având în îngrijirea lor aproape 3.000 de micuţi…“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

„Instituţia noastră poate oferi un bun model”

La rândul său, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj, Georgică Bercea, a declarat că aceasta a fost o întâlnire mai mult decât binevenită, pentru că acest schimb de experienţă se desfăşoară printr-un program cu finanţare comunitară, or CJ Dolj este una dintre instituţiile care au reuşit să atragă consistente fonduri europene. „Proiectul are ca obiectiv schimburile interculturale între instituţii publice din județul Dolj și din regiunea Siauliai, dar şi stimularea abilităților de leadership în rândul tinerilor prin activități de voluntariat. În Lituania, la ora actuală, nu există o lege a voluntariatului, acest tip de acţiuni desfăşurându-se la nivel de pionierat. Este motivul pentru care oaspeţii din regiunea Siauliai doresc foarte mult să acumuleze din experienţa noastră, preluând exemplele de bună practică. Mă bucur că Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este partener în acest proiect, pentru că instituția noastră poate oferi un bun model, care să servească pentru viitor în activitățile de voluntariat…“, a subliniat inspectorul general, Georgică Bercea.