Revin din Amsterdam și Boston pe scena de concert din orașul natal!

0
108

Ambii s-au născut la Craiova și, cu foarte mulți ani în urmă, au studiat împreună la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Pașii li s-au reîntâlnit apoi la faimoasa Academie de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveția, unde unul a fost ales de reputatul muzician să fie pianist, iar celălalt este profesor de vioară. În prag de Mărțișor vor reveni acasă, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, pentru a oferi craiovenilor două evenimente muzicale. Este vorba despre pianista Lorena Țecu și violonistul Liviu Prunaru, care pe 5 martie vor susține un recital cu sonate romantice, iar pe 7 martie – un concert alături de orchestra de cameră a instituției.

Liviu Prunaru

Recitalul, prezentat în cadrul stagiunii de muzică de cameră și primul din seria „Sonate romantice”, va oferi spre audiție Sonata nr. 1 în Sol major, op. 78, de Johannes Brahms, și Sonata nr. 2 în Re minor, op. 121, „Marea Sonată”, de Robert Schumann. Programul concertul din 7 martie, susținut în compania orchestrei de cameră a Filarmonicii „Oltenia”, cuprinde Trei sonate da chiesa de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul în Fa major pentru vioară, pian şi orchestră de coarde de Joseph Haydn și două creații de Antonio Vivaldi: Concertul în Mi minor pentru vioară, orchestră de coarde şi basso continuo, op. 11, nr. 2, RV 277, „Il Favorito”, și Concertul în La major pentru orchestră de coarde şi basso continuo, RV 158. Pentru ambele evenimente muzicale, biletele s-au pus deja în vânzare la Agenția Filarmonicii: costă 15 lei pentru recital și 20 de lei pentru concert.

Câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, Liviu Prunaru şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis. Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase. Paralel cu activitatea artistică, este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). Pe lângă faptul că este concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam (Olanda), este şi solist concertist al Filarmonicii „Oltenia” și, totodată, Cetățean de Onoare al Craiovei.

Lorena Țecu

Pianista Lorena Țecu a absolvit Conservatorul din București, unde și-a luat licența și masterul în Studii Aprofundate de Pian, completându-și pregătirea de specialitate la Universitatea din Boston, unde a avut-o profesor pe Shiela Kibbe. Este laureata Concursurilor Internaționale „Citta di Catanzaro” și „Citta di Marsala”, Italia. Din septembrie 2009, este pianist oficial în cadrul Concursului Internațional de Vioară „George Enescu”, organizat în București. În prezent, Lorena Țecu este pianist la Conservatorul „New England” și la Universitatea de Arte Frumoase din Boston.