Integrala cvartetelor de coarde beethoveniene continuă

0
94

După ce, în martie 2013, a prezentat la Filarmonica „Oltenia” primele trei lucrări de gen din creaţia lui Ludwig van Beethoven, Cvartetul „Consonanțe” al Filarmonici „Mihail Jora” din Bacău revine în fața publicului craiovean pentru a continua Integrala cvartetelor de coarde. O va face mâine-seară, de la ora 19.00, într-un concert în cadrul stagiunii de muzică de cameră, cu Cvartetul în Fa major, op. 18, nr. 1, Cvartetul în Sol major, op. 18, nr. 2, și Cvartetul nr. 16 în Fa major, op. 135.

Cvartetul „Consonanțe” este format din Ștefan Epuran (vioara I) – născut la  Craiova, în 1980, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (promoţia 2003), la clasa de vioară a reputatului muzician Ştefan Ruha; Alexandru Timilie (vioara a II-a) – născut în anul 1985, absolvent, în 2008, al cursurilor Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (clasa de vioară a prof. Anton Diaconu), urmate de un master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ; Iulian Bolog (violă) – născut în Bacău, în 1982, absolvent de cursuri universitare şi masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (clasa prof. Marius Suărăşan); Alexandra Elefterescu (violoncel) – născută la Bacău, în 1987, absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, la clasa de violoncel a prof. univ. dr. Dan Prelipcean.

Din ansamblul creaţiei beethoveniene cvartetele rămân şi în zilele noastre domeniul cel mai puţin cunoscut, rar abordat. Genurile care au conferit lui Beethoven o imensă popularitate, asigurându-i gloria, au fost, se știe, simfoniile şi concertele. «Cvartetele sunt opusuri de o încărcătură emoţională şi o capacitate expresivă rar întâlnite; interpretarea lor nu este la îndemâna oricărei formaţii, iar în ceea ce priveşte receptorul, ascultătorul, din partea acestuia se impune un efort de concentrare şi interiorizare, de analiză chiar, pentru a înţelege la un nivel superior „preaplinul” muzicii beethoveniene», subliniază reprezentanții Filarmonicii „Oltenia”. Preţul unui bilet pentru concert este 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi, pensionari.