Corul „Madrigal” revine la Craiova pentru a doua oară în această toamnă

0
236

Între invitaţii celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini” – eveniment organizat de Opera Română Craiova între 10 octombrie și 15 noiembrie – se află și Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, care va susține un concert duminică, 25 octombrie. Este pentru a doua oară în această toamnă când reputatul ansamblu, declarat Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, se va afla la Craiova, după participarea, la începutul lunii trecute, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” (29 august – 6 septembrie), organizat de Filarmonica „Oltenia”. Concertul coral începe la ora 19.00 și o are ca dirijor pe Anna Ungureanu. Biletele se găsesc la Agenția operei Române Craiova și costă, în funcție de categoria locului, 40, 50 și 70 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenți și pensionari.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a început stagiunea 2015-2016 în forţă. După succesul înregistrat în deschiderea Festivalului Internațional „George Enescu”, cu programul de muzică sacră și profană, intitulat „Ars Nova şi Renaştere – de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi”, celebrul ansamblu coral a susținut un concert extraordinar în Dresda, în cadrul Festivalului Internațional „Dresdner Kunstfest”.

Unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale profesioniste, „Madrigal” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale, iar în cei 50 de ani de existență artistică numele său a reprezentat, de numeroase ori, imaginea României în lume, devenind un adevărat „brand de țară”. A fost înființat în anul 1963 de dirijorul Marin Constantin, membrii ansamblului fiind selectați exclusiv din rândurile studenților Conservatorului București.

În 1992 Corul „Madrigal” a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar președintele UNESCO de la acea vreme, Federico Mayor, a ținut un discurs emoționant omagial și i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003 Corul Național de Cameră „Madrigal” a primit din partea Președinției României Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Cu un palmares de peste 4.100 de concerte susținute pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală. Actualul dirijor al corului este Anna Ungureanu, a cărei experiență profesională, obținută în preajma maestrului Marin Constantin, alături de care a petrecut aproape 9 ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.

Potrivit managerului Emil Pantelimon, „recitalul de la finalul acestei luni constituie un eveniment dintr-o suită amplă, prin care ne propunem o prezență constantă în comunitatea din Craiova. În acest sens, vom implementa cel mai vizionar program de educație culturală adresat tinerilor – Programul Național Cantus Mundi –, al cărui scop este integrarea socială prin intermediul cântului coral, beneficiari fiind atât copiii, cât și comunitățile în care corurile vor funcționa”.

Specializată în arta dirijorală sub atenta observație a renumiților muzicieni Marin Constantin și Sharon Hansen (SUA), Anna Ungureanu a susținut concerte în România, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Austria, Lituania, Letonia, China, Polonia și Belgia. Începând din anul 2011, Anna Ungureanu, doctor în muzică și unul dintre dirijorii „Madrigalului”, ocupă poziția de director artistic și dirijor principal al Programului Național Cantus Mundi inițiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca scop impulsionarea, susținerea și promovarea mișcării corale la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din România.