Se deschid lucrările simpozionului ştiinţific internaţional „Stat şi societate în Europa”

0
305

Reputaţi specialişti din centrele academice şi universitare din ţară, precum şi oaspeţi de la Chişinău şi Salonic se reunesc la Craiova, la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului științific internațional „Stat și societate în Europa”. Evenimentul este organizat în zilele de 24 și 25 octombrie, de Universitatea din Craiova – Centrul de Studii ale Relațiilor Internaționale, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Academia Oamenilor de Știință din România – Secția de Științe Istorice și Arheologice, sub egida Consiliului Județean Dolj. Lucrările simpozionului se deschid astăzi, ora 11.00, în Aula Magna a Facultății de Drept și Științe Sociale, și se vor desfăşura pe secţiuni, subiectele comunicărilor mergând de la istoria antică până la problemele lumii contemporane. 

Craiova se vrea pol al „manifestărilor academice de înaltă ținută și schimburilor pertinente de idei”

După cum au precizat organizatorii, scopul principal al simpozionului științific internațional „Stat și societate în Europa” este acela de a promova rezultatele cercetării academice în mai multe domenii, precum Arheologie, Istorie antică şi medie, Istorie modernă, Istorie contemporană, Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene etc.

„Inițiativa organizării unui asemenea simpozion, a unor prezentări și dezbateri pe și despre teme de actualitate, a fost determinată de dorința de a readuce la Craiova manifestările academice de înaltă ținută, comunicările consistente și schimburile pertinente de idei. Ceea ce începea oarecum timid în urmă cu șase ani a devenit, de la an la an, o manifestare puternică, un reper esențial atât pentru cercetători și participanți, cât și pentru auditori”, spune Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Arhivistul, istoricul şi profesorul Corneliu Mihail Lungu, sărbătorit la împlinirea a 70 de ani

Corneliu Mihail Lungu

Caracterul manifestării este unul interdisciplinar, alături de istorici fiind prezenţi şi specialişti în drept, sociologie, relaţii internaţionale şi studii europene. Între aceștia, la Craiova se află și prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu – membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, acad. Dan Berindei – vicepreședinte al Academiei Române, dr. Alexandru Ghișa – consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Surpriza acestei ediţii o reprezintă momentul festiv organizat ca un omagiu adus arhivistului, istoricului şi profesorului Corneliu Mihail Lungu, care pe 9 noiembrie a.c. va împlini 70 de ani.

«Recunoştinţa colegilor istorici de la Universitatea din Craiova s-a concretizat în editarea unui volum de studii şi comunicări, de aproape 900 de pagini. De asemenea, colegii din domeniul arhivelor au pregătit, la rândul lor, un volum omagial coordonat de Vilică Munteanu şi Ioan Lăcătuşu, la fel de impresionant în conţinut. Ambele vor fi lansate în cadrul simpozionului», a precizat prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul Centrului de Studii ale Relațiilor Internaționale al Universității din Craiova. Ca şi anul trecut, între invitați se numără, cu un stand de carte de specialitate, reprezentanţii Editurii „Cetatea de Scaun” din Târgovişte.

***

Toate comunicările susținute în cadrul simpozionului vor fi reunite, anul viitor, într-un volum intitulat „Românii în istoria Europei”, ajuns, de-acum, la cel de-al doilea număr, după ce anterior apăruseră alte patru volume sub titulatura „Stat şi societate în Europa”. „Astfel, comunitatea istoricilor şi nu numai va avea la îndemână o nouă şi valoroasă contribuţie ştiinţifică”, consideră prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean. „Suntem convinşi că lucrările simpozionului vor deveni un pol constructiv al dezbaterilor şi opiniilor, o veritabilă confruntare de idei”, a mai spus acesta.