Întâlnire aniversară la Craiova a specialiştilor în numismatică

0
381

Muzeul Olteniei sărbătorește, zilele acestea, la Craiova, 110 ani de existență neîntreruptă a Societății Numismatice Române, organizație care își desfășoară activitatea sub egida Academiei Române și a cărei primă secție s-a deschis chiar în orașul nostru, în 1971. Dedicate acestui eveniment sunt Conferinţa Naţională „Oltenia. Interferenţe Culturale”, la ale cărei lucrări și-au trimis reprezentanți instituţii de prestigiu din țară și din Republica Moldova, și expoziția „Comori pierdute, comori regăsite…”, ce cuprinde peste 4.100 de monede şi podoabe, din aur, argint şi bronz, provenind din bogatul și valorosul fond numismatic al muzeului craiovean. Reprezentative sunt tezaurele de la Pielești și Motoci, cu monede datate la mijlocul secolului al II-lea a. Chr., ca și tezaurul de la Desa, descoperit în 2011 și expus în premieră. Expoziția este deschisă în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (clădirea nouă, strada „Madona Dudu” nr. 14) și va putea fi vizitată până la mijlocul lunii decembrie.

Deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediții a Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe Culturale. Societatea Numismatică Română. 110 ani de existenţă (1903-2013)” a avut loc ieri, prilej pentru organizatori de a le transmite oaspeților un cuvânt de bun venit. Arheolog dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, le-a precizat faptul că, de la anul, evenimentul va mai avea o specialitate, arheologia, și că expoziția de numismatică este prima, după foarte mult timp, pe care instituția o organizează.

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Daniela Tarniță, președinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Dolj, le-a vorbit despre „efervescența culturală a Craiovei”, înscrisă în competiția pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, și i-a asigurat de „respectul și aprecierea” pe care o are pentru numismați, pentru că ei sunt cei care „dezvăluie o parte din enigmele istoriei”.

Doi craioveni, printre membrii fondatori ai Societății Numismatice Române

Prezent la eveniment, acad. Alexandru Vulpe, director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, le-a vorbit participanților despre strânsa legătură dintre numismatică și arheologie și despre importanța descoperirii monedelor în completarea informațiilor istorice. Conferința se bucură și de participarea dr. Emanuel Petac – președintele Societății Numismatice Române, ca și a președintelui secției Craiova a acestei organizații, Onoriu Stoica. „Printre membri fondatori ai Societății Numismatice Române, la 1903, s-au numărat și doi craioveni – George Manolescu, ofițer la vremea respectivă, și Victor N. Pop, de meserie avocat, dar care între 1914 și 1928 a fost casier-contabil al societății. Secția din Craiova este cea mai „bătrână” dintre secțiile Societății Numismatice Române, fiind prima care a luat ființă în țară, în 1971. De atunci și până în prezent, cu mici întreruperi, activitatea ei lunară s-a desfășurat în cadrul acestui muzeu. Au fost foarte multe manifestări organizate împreună, expoziții și simpozioane», a precizat Onoriu Stoica.

Tezaure de monede și podoabe ale Olteniei, prezentate publicului craiovean în premieră

Cât privește expoziția de numismatică „Comori pierdute, comori regăsite…”, aceasta cuprinde peste 4.100 de piese, care reprezintă o mică parte din bogatul fond numismatic al Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. În total, 15 tezaure de monede din aur, argint şi bronz, din epoci diferite și cu origini diverse, ca și podoabe, descoperite în special pe teritoriul Olteniei, dar şi în zona Munteniei, unele dintre ele fiind expuse pentru prima dată.

Între acestea, și tezaurul de 75 de monede din aur, datând din secolul al XIX-lea, găsit în anul 2011 la Desa, care este prezentat publicului în premieră. Descoperirea a fost posibilă și grație dotării muzeului craiovean cu un detector de metale performant, ceea ce îi determină pe specialiști să spere și la alte viitoare succese similare pe șantierele arheologice, și nu numai. I se alătură tezaurele de la Pielești (10 monede, mijlocul secolului al II-lea a. Chr.), Motoci (10 monede, mijlocul secolului al II-lea – începutul secolului I a. Chr.), Rast (1990 de monede, 1468-1600), Galicea Mare (765 de monede, 153/154-249/251) ș.a.

«Expoziția a reprezentat o provocare pentru noi, muzeografii, prin numărul mare de obiecte pe care le cuprinde, dar și prin diversitatea lor. A fost o competiție contracronometru cu noi înșine pentru a o vernisa cu ocazia deschiderii Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe Culturale”», a subliniat dr. Radu Dumitrescu, șeful Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Lucrările conferinței se vor desfășura pe întreg parcursul zilei de astăzi, iar mâine, 25 octombrie, participanții sunt invitați într-o excursie documentară.