Ziua Universală a Iei

0
934

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume.

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a înaintat iniţiativa ca iei sau ”cămăşii cu altiţă”, parte importantă a costumului tradiţional popular românesc, să îi fie dedicată o zi din an. Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, de către comunitatea “La Blouse Roumaine”. Un eveniment notabil a avut loc în 2015, când primarul Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană.

Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este ”Sustenabilitate şi Identitate culturală”, potrivit paginii de facebook a comunităţii ”La Blouse Roumaine”, care subliniază faptul că ”între prezervarea patrimoniului local şi a biodiversităţii există o strânsă legătură. Fiecare comunitate are o comoară transmisă din generaţie în generaţie. Cum o păstrăm şi cum o valorizăm, îmbogăţind moştenirea culturală, este responsabilitatea noastră”.

Cunoscută la nivel local şi sub numele de ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., cămaşa, în cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică. Ia a reprezentat întotdeauna piesa principală, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei, potrivit www.muzeul-etnografic.ro.

Reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente, fiind apreciată fineţea materialelor folosite, armonia cromatică, dar şi croiul pieselor de port românesc, ţesute, croite şi brodate în casă. ”Cămaşa cu altiţă” a atras şi atenţia artiştilor români şi străini. Tabloul ”La blouse roumaine” (1940) al pictorului francez Henri Matisse este expus, astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Pictorul Constantin Daniel Rosenthal a înfăţişat-o pe Maria Rosetti, în ”România revoluţionară”, purtând atât ie, cât şi năframă. Ia apare şi în alte tablouri semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a.

Şi în acest an, la fel ca în anii anteriori, sunt organizate numeroase evenimente, la nivel naţional, pentru a marca Ziua Universală a Iei. Astfel, Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-23 iunie evenimentul ”Ziua Universală a Iei”, ediţia a VI-a, în cadrul căruia pe lângă alte activităţi, are loc şi expoziţia ”MAIESTRIA, WOW – expoziţie de cămăşi cusute cu pasiune”, de doamnele din grupul online Semne Cusute din Bucureşti şi Măiestria de la Chişinău. Sub genericul ”Sărbătoarea Iei româneşti”, la 23 iunie, are loc un tur al oraşului Oradea ghidat ”Legende şi poveşti de ziua Iei” şi expoziţia ”Ia vie” Povestea iei mele. Experienţa magică a cusutului (24 iunie, Biblioteca Judeţeană ”Gheorghe Şincai”, orele 11.00-14.00); lansare volum ”Ii de sărbătoare din Colecţia Muzeului dr. Nicolae Minovici” (Muzeul Municipiului Bucureşti, ora 18.00); ”Ziua Iei” (Muzeul Oalelor de Pisc, comuna Ciolpani, Ilfov, 22 iunie, ora 17.30); Ziua Iei, în Vrancea (22-23); expoziţia ”Ia – de la universul arhaic al simbolurilor la contemporaneitate” (Muzeul de Etnografie Braşov, 24 iunie, ora 17.30), potrivit https://www.facebook.com/events/.

Costumul tradiţional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrinţă sau maramă. Ia este bluza femeiască, confecţionată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic şi care se distinge, în funcţie de regiune, atât prin motive cât şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta, fapt care a conservat tradiţia, bunul gust şi unicitatea de la o generaţie la alta. Croiul iei, simplu, a fost acelaşi din cele mai vechi timpuri, fiind folosit şi astăzi, potrivit volumului ”Cusături româneşti” de Aurelia Doagă.

Culorile folosite la broderie erau în două – trei nuanţe cromatice, de regulă, dar se broda şi cu o singură culoare, de obicei negru. La acestea se adăugau, după specificul zonelor, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi şi mărgele. Iile cusute arătau, totodată, statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vârstă purtau modele de croială modeste şi culori mai temperate. Cele tinere îşi cuseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori. Erau cusute ii pentru ceremonia nunţii sau pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele pentru horă, iar altele, cele mai simple, se regăseau în vestimentaţia zilnică. Motivele erau geometrice sau inspirate de natură.

Ia, de-a lungul timpului, a suferit o serie de transformări, dar şi-a păstrat în linii mari forma moştenită, simplă, funcţională. Astfel a dobândit unele particularităţi, mai ales în ornamentaţie, care au dus la stabilirea mai multor tipuri de ii, în funcţie de regiune. (Sursa: Agerpres)