Preşedintele francez Emmanuel Macron pune securitatea naţională pe primul loc în politica externă

0
229

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a început să realinieze politica externă a Franţei, stabilind planuri pentru o linie politică mai puţin intervenţionistă în conflictele din străinătate şi centrată mai mult pe securitatea naţională, informează agenţia de ştiri Reuters.

Emmanuel MacronAtunci când Macron a preluat funcţia de preşedinte al Republicii Franceze, acum aproximativ o lună, majoritatea comentatorilor politici se aşteptau ca acesta să ofere o continuitate în politica externă a Franţei. În ultimii ani Franţa a fost activă în conflictele de pe continentul african, intervenind militar în Libia, Mali sau Republica Centrafricană. Acest lucru s-ar putea schimba sub mandatul lui Macron.

            Preşedintele francez pare să alinieze, în linii mari, politica externă a Franţei cu priorităţile Statelor Unite, respectiv lupta împotriva terorismului şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, pe care acesta o consideră mai degrabă un partener pe termen lung decât o ameninţare directă la adresa securităţii Europei.

              Diplomaţi şi oficiali francezi au specificat faptul că preşedintele urmează să facă clar faptul că scopurile sale imediate sunt reprezentate de slăbirea militanţilor islamici care ameninţă securitatea Franţei din Orientul Mijlociu, precum şi angajarea doar în acele iniţiative diplomatice care pot conduce la un rezultat concret. “Cu mine va fi sfârşitul acestui tip de neoconservatorism, care a fost importat în Franţa în ultimii zece ani“, a declarat Macron în cursul acestei săptămâni pentru opt ziare din Europa.