Avocat şi poliţist condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi trafic de influenţă

0
121

Avocatul Dan Bălănescu din cadrul Baroului Mehedinţi şi subofiţerul de poliţie rutieră Valentin Chiriac, trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracţiuni de corupţie (trafic de influenţă şi luare de mită), au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, ieri, de Curtea de Apel Craiova la 2 ani de închisoare, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Reamintim că avocatul Dan Bălănescu, şi subofiţerul  de poliţie din cadrul IPJ Mehedinţi, Valentin Chiriac, de la Poliţia Rutieră, au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 2013, după ce avocatul a fost prins în flagrant cu 3.500 de lei, bani ceruţi drept şpagă. Suma reprezenta o parte din cei 5.000 de lei pe care Bălănescu îi ceruse unui bărbat care fusese implicat într-un eveniment rutier, promiţându-i în schimb că inculpatul Chiriac Valentin Ionuţ va interveni pe lângă poliţistul ce avea în instrumentare cauza şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului.

După ce au petrecut 24 de ore în arestul IPJ Dolj, inculpaţii au fost prezentaţi la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă de instanţă, astfel că au fost cercetaţi, iar ulterior trimişi în judecată. Pe 23 decembrie 2013 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care cei doi au fost acuzaţi de infracţiuni de corupţie. În rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Bălănescu Dan a pretins de la un denunţător suma de 5.000 lei, în scopul remiterii acesteia inculpatului Chiriac Valentin-Ionuţ, agent şef adjunct în cadrul Biroului Rutier al Poliţie municipiului Drobeta-Turnu Severin. Acesta din urmă, după primirea sumei de bani, trebuia să-l determine pe un agent de poliţie să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv, să nu întocmească dosar penal împotriva denunţătorului, implicat într-un eveniment rutier. La data de 14 octombrie 2013, denunţătorul i-a remis inculpatului Bălănescu Dan, în prezenţa inculpatului Chiriac Valentin Ionuţ, suma de 1.500 lei, din cei 5.000 lei pretinşi, iar la data de 26 noiembrie 2013, avocatul Bălănescu Dan a primit de la denunţător şi diferenţa de 3.500 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În timpul urmăririi penale, au fost consemnate la o unitate bancară sumele de 3095 euro şi 11800 lei, ce au fost ridicate cu ocazia percheziţiei efectuată la domiciliul inculpatului Chiriac Valentin-Ionuţ, urmând ca ulterior, instanţa de judecată să dispună restituirea către denunţător a sumei de 1.500 lei”, după cum au comunicat procurorii.

După un an şi jumătate de proces, ieri, magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat sentinţa în dosar. Ambii inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi, avocatul Dan Bălănescu fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, în timp ce poliţistul Valentin Chiriac a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În plus, fiecare dintre cei doi are de achitat câte 3.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.