Între 5 şi 10 ani de puşcărie pentru cinci doljeni acuzaţi de evaziune cu fier vechi

0
188

Cei cinci doljeni „săltaţi” de oamenii legii în martie 2014 pentru evaziune fiscală cu fier vechi, prejudiciul reţinut în sarcina lor fiind de peste 7,3 milioane lei, au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute. Curtea de Apel Craiova le-a majorat pedepsele, care ajung acum până la 10 ani de puşcărie pentru doi dintre inculpaţi. Poliţiştii IPJ Dolj i-au încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pe trei dintre inculpaţi, alţi doi, care au dispărut înainte de pronunţarea sentinţei definitive, fiind daţi în urmărire. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a peste 20 milioane lei. 

perchezitii (1)Reamintim că, în urmă cu trei ani, mai exact pe 19 martie 2014, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, sprijiniţi de „mascaţi” ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj şi ofiţeri de specialitate din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, „sunau deşteptarea”, la 10 adrese din municipiul Craiova şi din comuna doljeană Lipovu, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi folosirea creditului într-un scop contrar intereselor societăţii. Reprezentanţii IPJ Dolj anunţau atunci că Mureş Iorgu (24 de ani), Silvia Gavrilă (30 de ani), Iulian Gavrilă (37 de ani), toţi din Craiova, şi Stela Radu (40 de ani), din oraşul Segarcea, judeţul Dolj, în perioada 2010 – 2011, respectiv ianuarie 2013 – ianuarie 2014, în calitate de asociaţi ori administratori ai unor societăţi comerciale, toate cu sediul în Craiova, au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor documente fictive privind achiziţia unor importante cantităţi de deşeuri feroase şi neferoase de la societăţi fantomă, diminuând astfel obligaţiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului de cele trei societăţi, cu suma totală de peste 7.300.000 lei. Mai mult decât atât, oamenii legii au stabilit că Mureş Iorgu, în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a folosit în scop contrar intereselor celor două societăţi suma de 9.000.000 lei, iar pentru a se sustrage verificărilor financiar-contabile, a declarat fictiv sediul uneia dintre firme la o altă locaţie. Cei patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pe 20 martie au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, Mureş Iorgu, Iulian Gavrilă şi Stela Radu fiind arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în timp ce Silvia Gavrilă a fost plasată în arest la domiciliu, tot pe o perioadă de 30 de zile.

Pedepse majorate la apel

perchezitii (4)În iulie 2014 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Mureş Iorgu, Silvia Gavrilă, Iulian Gavrilă, Stela Radu şi Elena Dumitrescu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală, ulterior au fost eliberaţi, iar după doi ani de proces, pe 17 iunie 2016, instanţa a pronunţat sentinţa. Astfel, Mureş Iorgu şi Iulian Gavrilă au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare, în timp ce Stela Radu şi Silvia Gavrilă au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, iar Ramona Elena Dumitrescu a primit 2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani. Inculpaţii trebuie să acopere prejudiciul creat, iar judecătorii craioveni au mai stabilit ca aceştia să nu fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali al unei societăţi comerciale, iar dacă au fost aleşi, să fie decăzuţi din drepturi.

Hotărârea nefiind definitivă, atât procurorii, cât şi inculpaţii au formulat apel, la Curtea de Apel Craiova. Vineri, 21 aprilie a.c. instanţa a soluţionat cauza. Au fost admise apelurile Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova şi respinse apelurile declarate de inculpaţii Radu Stela, Iorgu Mureş, Gavrilă Iulian şi Gavrilă Nicoleta Silvia. Astfel, magistraţii Curţii de Apel Craiova le-au majorat pedepsele celor cinci inculpaţi, Radu Stela primind 5 ani închisoarecu executare în regim de detenţie, Iorgu Mureş – 10 ani închisoare, Gavrilă Nicoleta Silvia – 8 ani închisoare, Gavrilă Iulian – 10 ani închisoare, iar contabila Ramona Elena Dumitrescu – 6 ani închisoare.

puscariePe lângă acoperirea prejudiciului creat, magistraţii craioveni au mai dispus confiscarea a peste 20 milioane de lei de la inculpaţi: „confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Radu Stela şi Iorgu Mureş suma de 4.614.745 lei. În baza art. 118 alin. 1 lit. e C.p. de la 1969, confiscă de la inculpatul Iorgu Mureş suma de 10.962.043 lei. În baza art. 118 alin. 1 lit. e C.p. de la 1969, confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Iorgu Mureş, Gavrilă Nicoleta Silvia şi Gavrilă Iulian suma de 133.946,33 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.04.2017”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au anunţat că, vineri seara, oamenii legii i-au ridicat pe Stela Radu, Mureş Iorgu şi Ramona Elena Dumitrescu, aceştia fiind încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. În schimb, Iulian şi Nicoleta Silvia Gavrilă nu au fost găsiţi, astfel că poliţiştii i-au dat în urmărire la nivel naţional, urmând să fie puşi în urmărire şi la nivel internaţional, între timp fiind continuate activităţile specifice în vederea depistării lor.