Mozart, Wagner și Strauss, în concertul simfonic de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia”

0
393

Dedicat împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, concertul din această seară al Filarmonicii „Oltenia” aduce în scenă, alături de Orchestra Simfonică a instituției, doi tineri muzicieni: Matei Pop, la pupitrul dirijoral, și pianistul Victor Nicoară. Vor fi interpretate Uvertura „Moldova”, de Eduard Caudella; Concertul nr. 20 în Re minor pentru pian şi orchestră, K. 466, de Wolfgang Amadeus Mozart;  Uvertura operei „Rienzi”, de Richard Wagner; Poemul simfonic „Till Eulenspiegel”, op. 28, de Richard Strauss. Concertul începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (pentru elevi, studenți, pensionari – 10 lei).

Matei Pop

Născut la Cluj-Napoca în anul 1980 într-o familie de muzicieni, Matei Pop a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din orașul natal, urmând în paralel secţiile de dirijat şi compoziţie, pe care le-a absolvit în anul 2005 ca şef de promoţie. Formaţiei sale multilaterale i se adaugă studiul mai multor instrumente – pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel. În 2007, după absolvirea masteratului în dirijat, a devenit cadru didactic al academiei clujene. În acelaşi an și-a început activitatea de dirijor profesionist, dar  s-a remarcat în egală măsură şi în calitate de compozitor. Deţine titlul de doctor în muzicologie (2012) cu teza „Rigoare şi libertate în elaborarea secţiunii dezvoltare a formei de sonată”.

Victor Nicoară

Victor Nicoară s-a născut la Bucureşti în anul 1984. În 2003 a fost admis la Royal College of Music – Londra, unde a obţinut atât diploma de BMus (Bachelor), cât şi pe cea de MMus (Master). La Londra a studiat pianul cu Andrew Ball şi compoziţia cu Huw Watkins şi Jonathan Cole. A urmat, de asemenea, cursuri de dirijat cu Neil Thomson. A susținut o bogată activitate concertistică odată cu debutul (în 2005) pe scena Ateneului Român, urmat de concerte în Londra, Paris, Bruxelles, Berlin, Frankfurt, München, St. Petersburg, Abu-Dhabi, ca și în diverse orașe din Luxembourg, Elveţia, Italia, Austria. În 2011 a pus bazele grupului „Ensemble Images”, iar în 2012 a debutat în muzica de film, compunând coloana sonoră pentru „Bubico”, adaptat după schiţa lui I. L. Caragiale și prezentat la Festivalul „Caragiale 100” de la Berlin.

MAGDA BRATU