Proiectul de buget pe anul 2018 a fost adoptat, fiind construit pe o creştere economică de 5,5%

0
133

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat proiectul de buget pentru anul 2018, acesta fiind construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Proiectul de buget pe anul 2018 a fost votat cu 255 de voturi “pentru” şi 95 de voturi “împotrivă”.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. “Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”, precizează sursa citată.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro. Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%

Comisiile de buget au adoptat, anterior bugetul Ministerului Finanţelor Publice, hotărând să diminueze cu 5,8 milioane lei cheltuieli de personal şi să aloce 350 de milioane de lei pentru fondul de rezervă pe care aleşii l-au epuizat, iniţial, pentru a suplimenta bugetele altor instituţii.

Tudose: Împreună cu Parlamentul vom aplica bugetul, iar rezultatele nu vor întârzia să apară

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, că va aplica bugetul pe anul 2018 împreună cu Parlamentul şi că rezultatele nu vor întârzia să apară, mulţumindu-le colegilor care au depus amendamente la proiectul de buget pe anul 2018. „O să mulţumesc tuturor colegilor pentru eforturile depuse în aceste două săptămâni. Vreau să le mulţumesc şi celor care au depus amendamente corecte, normale, de bun-simţ. Le vom avea în vedere dacă, pe parcursul anului viitor, vom avea resurse suplimentare pentru a le implementa. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi şi pentru încrederea pe care ne-o acordaţi nouă, Guvernului, şi pentru încrederea pe care o aveţi în noi, în toţi. Împreună cu Parlamentul vom aplica acest buget, iar rezultatele nu vor întârzia să apară”, a susţinut Tudose în plen, după adoptarea proiectului de buget şi proiectului de buget al asigurărilor sociale pe 2018.