Case de asigurări private şi spitale organizate ca fundaţii, ne propune Ministerul Sănătăţii

0
56
Ladislau Ritli

Spitalele se vor putea organiza în asociaţii, ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate vor fi introduse case de asigurări private de sănătate, iar pe lângă medicii de familie vor apărea cei angajaţi de primărie. Acestea sunt câteva dintre modificările importante aduse prin proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, anunţate ieri, în conferinţă de presă, de ministrul Ladislau Ritli. Conform proiectului de act normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate. „Practic, o schimbare esenţială în sistem va fi legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi care va stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale, pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apare medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primăria, vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală”, a precizat Ladislau Ritli.

Tot ieri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a precizat că, în urma dispariţiei caselor judeţene de sănătate, din cei aproximativ 4.000 de angajaţi actuali vor mai rămâne doar 600-700. Restul „trebuie să se gândească la asocieri sau la alte locuri de muncă”, a explicat Duţă.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice.