Wizz Air amână reînceperea operaţiunilor de la Aeroportul Internaţional Craiova

0
157

Deşi pista este finalizată şi modernizată la standarde europene,

Consiliul Judeţean Dolj a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă ca oltenii să poată zbura, din nou, de pe Aeroportul Internaţional Craiova şi asta cu mult mai devreme decât data stabilită prin proiect. Conducerea administraţiei judeţene anunţase în urmă cu doar câteva zile că zborurile s-ar putea relua chiar de duminică 25 octombrie, lucrările la Aeroport fiind nu numai în grafic, dar cu mult înaintate, gata în proporţie de peste 50%, iar pista, aproape finalizată în totalitate. Investiţia va rămâne oricum în istorie şi ca valoare, dar şi ca termen de finalizare. Merituos este faptul că judeţul nu a pierdut niciun euro. Cu toate acestea, Consiliul a primit ieri o veste nu tocmai mulţumitoare. Deşi a fost o mobilizare exemplară, compania Wizz Air amână prima decolare după acest proces amplu de renovare şi modernizare pentru data de 10 noiembrie.

Ieri au fost invitaţi la Aeroport, de către conducerea executivă a CJ Dolj, toţi consilierii judeţeni, ca să vadă exact ceea ce s-a făcut acolo, pentru ce şi-au dat votul, asta după ce preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a explicat în cadrul şedinţei ordinare a CJ Dolj de ce compania Wizz Air nu este de acord ca primul zbor să aibă loc duminică. „Noi ne-am făcut treaba. A fost o muncă extraordinară. Am acordat acestui proiect o atenţie deosebită. A fost un efort incomensurabil. Am dorit ca această investiţie să fie un simbol. S-a lucrat non stop, ca să faci ceea ce s-a făcut acolo doar într-o lună şi jumătate, aşa ceva nu s-a mai văzut. Şi din partea firmei constructoare a fost un efort… şi financiar şi uman. Toţi am vrut să demonstrăm ceva. Vorbim de circa 50% din investiţie dar de aproape 90% din reabilitarea pistei. Dorim ca până sâmbătă să fie gata. Astăzi (n.r. – ieri) un avion special a survolat pista, a decolat şi aterizat, a făcut multe probe, ca să putem să face corecturile acolo unde se impun pentru balizaj.  Am fi vrut ca oltenii să nu mai facă duminică un drum până la Bucureşti şi să poată decola de aici, de la noi. Din păcate, cei care au ultimul cuvânt sunt operatorii, iar Wizz Air amână prima decolare pentru 10 noiembrie. Explicaţia ar fi că ei au depus documentaţia  la Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi au precizat că se va opera de pe platforma din faţa terminalului, iar pentru început, până se finalizează toate lucrurile, operarea se face de pe platforma din spate, perfect operaţională, renovată şi modernizată la standarde europene. De acolo decolează militarii pentru teatrele de operaţiuni, acolo sosesc avioanele speciale, deci nu există niciun impediment. Dar asta e, facem cu spune operatorul. Şi pentru el este o cheltuială în plus, pentru că îi va duce şi aduce pe clienţi cu autocarele la Bucureşti”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Transfer gratuit

Operatorul Wizz Air a anunţat şi el printr-un comunicat de presă, remis ieri, amânarea reînceperii operaţiunilor de la Aeroportul Internaţional Craiova (CRA), până la data de 10 noiembrie, astfel încât îmbunătăţirile majore aduse aeroportului să fie finalizate. Totodată, s-a mai precizat faptul că până la această dată Wizz Air va opera zborurile planificate din Craiova de la Aeroportul „Henri Coandă” (OTP). Wizz Air oferă zboruri către cinci destinaţii de la Craiova: Barcelona, Bologna, Londra Luton, Milano Bergamo și Roma Ciampino. Înainte de începerea lucrărilor de modernizare se mai opera şi pentru Germania, la Dortmound, dar se pare că s-a renunţat la această destinaţie, cu condiţia alegerii unei alte destinaţii către ţara Angelei Merkel, posibil Koln. Aceste zboruri vor fi operate între 25 octombrie (data inițială la care a fost planificată reluarea operațiunilor la CRA) și 9 noiembrie de la aeroportul din București, conform aceluiași orar de zbor prevăzut pentru Craiova. Wizz Air le va oferi pasagerilor de pe zborurile afectate transferul gratuit între aeroporturile din Craiova și București sau pasagerii pot alege să călătorească pe cont propriu. Călătorii de pe zborurile vizate pot, totodată, să aleagă între a-și reprograma zborul pentru o altă dată, cel târziu până la 30 noiembrie, a păstra contravalorea plătită sub formă de credit WIZZ sau pentru restituirea sumei plătite. Pasagerii sunt contactați individual pentru a fi informați asupra schimbării și a li se prezenta opțiunile de călătorie. “Până când Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu va emite autorizarea pentru operarea în condiții normale de la Craiova, inclusiv pentru căile de rulare și platformele de parcare, nu vom opera acolo. Deși nu avem de ales, ne cerem scuze clienților noștri pentru această întârziere în reînceperea zborurilor noastre de la Craiova”, a  declarat John Stephenson, vicepreşedinte Executiv Wizz Air.