Muzica Austriei deschide „Stagiunea Europa” la Craiova

0
624

„Probabil cea mai complexă stagiune din Europa”, așa cum a fost caracterizată de organizatori, „Stagiunea Europa” este deschisă, oficial, astă-seară, de muzica și muzicienii Austriei. Concertul începe la ora 19.00 și este susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene, dirijată de Michael Zlabinger, și de solistul violoncelist Stefan Jess-Kropfitsch. În program se regăsesc lucrări de Haydn și Brahms, precum și o primă audiție semnată Gottfried von Einem. Alături de cei doi muzicieni, la Craiova a fost invitat și Excelența sa Gerhard Reiweger, Ambasador al Republicii Austria în România, însă evenimentul va fi onorat cu prezența de un alt oficial.

Organizată în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016, „Stagiunea Europa” cuprinde 28 de concerte, fiecare aducând pe scena Filarmonicii „Oltenia” un dirijor și un solist nativi din fiecare țară a Uniunii Europene, care vor interpreta lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan al culturii respective. Evenimentul este realizat cu sprijinul  ambasadelor și consulatelor României în cele 27 de țări europene partenere.

Toată această săptămână a fost dedicată culturii austriece, în foaierul Filarmonicii craiovene deschizându-se o expoziție de fotografie intitulată „Austria anului 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii”. De asemenea, aseară melomanii au avut intrare liberă la colocviile muzicale desfășurate în Sala „Filip Lazăr” a instituției, invitați fiind chiar cei doi protagoniști ai acestei seri muzicale: dirijorul Michael Zlabinger și violoncelistul Stefan Jess-Kropfitsch.

Michael Zlabinger s-a născut la Viena, în anul 1984. La Universitatea de Muzică din orașul natal a urmat cursurile de dirijat orchestră și pian (cu Manfred Huss). În perioada 1998-2003 s-a specializat în orgă și muzică religioasă la dioceza Conservatorului din Viena, iar între 2008-2010 a studiat la Lucerna (Elveția) cu prof. Ralf Weikert. Din 2005 este conducătorul orchestrei Camerata „Maria Brunn” Viena. Este membru al orchestrei Haydn Sinfonietta Wien.

Stefan Jess-Kropfitsch s-a născut în anul 1964, la Klagenfurt, și a început studiul violoncelului sub îndrumarea profesorilor Tobias Kuhne și Andre Navarra, absolvind apoi „Hochschule für Musik” din Viena. Este deținătorul a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Premiu „Dr. Karl Bohm” decernat de filarmonica vieneză. A concertat în întreaga lume, în compania unor orchestre celebre precum Mozarteum Orchestra of Salzburg, Moscow Philharmonic Orchestra, Festival Strings of Lucerne, și a realizat numeroase înregistrări radio. Este membru al celebrului trio cu pian „Jess-Trio-Wien”, formație care a susținut peste 1.500 de concerte în importante centre culturale. Din 2004 este profesor de violoncel la Universitatea de Muzică din Viena, iar din 2006 este și director al Departamentului de instrumente cu coarde. Cântă pe un violoncel Gagliano, fabricat în 1766 la Napoli, în Italia.

Programul concertului cuprinde o primă audiție cu lucrarea „Fraktale, Concerto philharmonico” de Gottfried von Einem, precum și Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră, Hob.VIIb:2, de Joseph Haydn, și Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98, de Johannes Brahms. Următorul program muzical din cadrul „Stagiunii Europa” va fi dedicat, săptămâna viitoare, Cehiei, reprezentată de dirijorul Martin Peschik și de solistul violoncelist Vaclav Zak.

Gerhard Reiweger, Ambasador al Republicii Austria în România:

«În afara granițelor, Austria este deseori şi în mare măsură asociată cu realizările sale culturale. Nu există nici o îndoială că Austria joacă un rol mult mai important ca naţiune culturală decât i-ar reveni după criterii politice sau economice. În mod tradiţional, muzicii îi revine un statut aparte. Pe lângă patrimoniul cultural bogat, cunoscut la nivel mondial, Austria se mândreşte însă şi cu un domeniu muzical, tânăr, dinamic, creativ şi inovativ, care nu ar exista fără contactele internaţionale de acest fel. Dezvoltarea culturii, a artei şi a ştiinţei are nevoie de schimburi, dezbateri şi întâlniri.

Prin aniversarea a 111 ani a Filarmonicii „Oltenia”, municipiul Craiova se bucură, de asemenea, de o tradiţie muzicală impresionantă. „Stagiunea Europa” constituie dovada vie a faptului că oraşul Craiova doreşte să se dezvolte în cadrul Europei unite, prin contacte şi întâlniri pentru idei şi impulsuri inovatoare, şi nu doar să beneficieze de gloriile trecutului. Ca Ambasador al Austriei, sunt deosebit de mândru şi de recunoscător că „Stagiunea Europa” va fi deschisă cu Săptămâna austriacă. Alături de concert va fi prezentată şi expoziţia „Anul 1914 – (Ne)liniştea dinaintea furtunii”. Urez „Stagiunii Europa” mult succes şi sunt încântat de continuarea frumoasei noastre colaborări».