Explozie de cazuri de pneumonie în Dolj

0
363

În doar o săptămână, peste 500 de doljeni au ajuns la doctor cu pneumonie, cei mai mulţi fiind din rândul copiilor şi persoanelor vârstnice. În aceste condiţii, specialiştii avertizează că la primele semne de răceală trebuie să fie anunţat cât mai rapid medicul de familie. În ultimele zile, 1.543 de persoane din grupele de risc s-au vaccinat prin cabinetele de medici familie, spitale şi centrele de plasament.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, în doar o săptămână, s-au înregistrat 1.708 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 546 de cazuri de pneumopatii acute. În momentul în care s-au prezentat la medic, bolnavii au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. Au fost înregistrate 2.255 de cazuri de infecţii respiratorii şi un caz suspect de gripă la grupa de vârstă 15-49 ani, care nu a fost confirmat de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Numărul de viroze a crescut cu aproape o mie de cazuri

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (2.255) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.427), dar se încadrează, potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, în evoluţia multianuală a sezoanelor. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

Antibiotice, doar cu prescripţie de la medic

Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii ajung la spital atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, iar vindecarea necesită un tratament mai îndelungat. În schimb, nu este indicat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.

În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Continuă campania de vaccinare împotriva gripei

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon. Peste 1.500 de doljeni au fost imunizaţi deja contra gripei şi nu mai puţin de 9.850 de doze de vaccin au fost distribuite la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Din cele 500.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 299.928 de doze au intrat în depozitele DSP-urilor.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.