Ramona Săseanu de la TVR se dezlănţuie!

0
2574

După ce a pierdut toate concursurile profesionale la care participase de-a lungul timpului – postul de director al TVR Craiova, postul de coordonator cu atribuţii de producător executiv ş.a.m.d. – Ramona Săseanu s-a văzut proptită director executiv interimar al TVR, funcţie pentru care nu avea nicio adecvare efectivă. S-a discutat mult, la momentul respectiv, de această numire intempestivă, dar Ludovic Orban, liderul PNL i-a evocat „meritele profesionale” şi abnegaţia politică, pe Facebook, în campaniile electorale. Şi pentru aşa ceva trebuia răsplătită. La TVR, Ramona Săseanu este prinsă „în pioneze”, fiindcă în temeiul deciziei CCR trebuia trimisă „acasă”, adică zburată, dar zăboveşte încă în baza unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, care expiră săptămâna viitoare. Până îşi face valiza, odrasla liberală a găsit de cuviinţă să cureţe terenul la TVR Craiova, unde a dorit să revină pe cai mari, adică pe postul de director, deţinut momentan, pe merit, de Anca Dindirică. Dacă logica afectivă a Ramonei Săseanu este de înţeles, logica juridică este mai greu de priceput. Fiindcă esenţială în orice discuţie este competenţa, nu dispreţul. Miercuri, după orele de program, Anca Dindirică a fost demisă fără niciun motiv care să stea în picioare. Decizia survine după mai multe controale otova, trimise pe capul foştilor săi colegi de la TVR Craiova, în urma cărora spera să „găsească ceva”, ca să scape de Dindirică, cu argumente concrete. Cunoscută mai mult pentru scandalurile iscate la fostul său loc de muncă, ca „vrăjitoarea de la TVR”, resentimentară, anostă ca jurnalist, Ramona Săseanu, la finalul a patru luni de controale, verificări şi analize, a văzut că pe cale legală nu poate obţine nimic. A mai aflat că nu mai este susţinută de partid, unde e fierbere mare, pentru a rămâne în funcţie şi atunci a mai făcut singurul lucru pe care îl mai putea face: şi-a eliberat, abuziv, fiindcă are atribuţii limitate, un post de conducere, pe care să-l ocupe interimar, acum că trebuie să părăsească biroul din turnul TVR. Surse din instituţia menţionată au povestit că, sub presiune şi ameninţări, a obligat doi angajaţi de la serviciile resurse umane şi juridice să-i contrasemneze actul. Evident că povestea nu este încheiată şi, cu siguranţă, se va ajunge în justiţie. Unde nu e ca la partid. Iar toamna nu-i ca vara…

În cursul zilei de azi a fost revocat din funcţia de şef al departamentului de ştiri al TVR Craiova şi Tiberius Muşuroi, unul din redactorii cu vizibilitate şi reală vocaţie.

***

MediaSind cere Parchetului anchetarea faptelor penale ale conducerii interimare din Televiziunea Română

În scurta perioadă în care și-a exercitat atribuțiile de director general interimar, Ramona Săseanu a dovedit că nu are capacitățile profesionale și manageriale necesare pentru a coordona cea mai mare instituție de presă din România, Televiziunea Națională

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  – Filiala MediaSind TVR a luat act de demiterea directorului – coordonator al stației TVR Craiova, Anca Elena Dindirică și a coordonatorului Redacției Știri-Sport, Tiberius Mușuroi,  de către directorul interimar al Societății Române de Televiziune, Ramona Săseanu, la scurt timp de la unificarea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind cu Sindicatul TVR Craiova (amănunte aici: Unificare sindicală în Televiziunea Română: MediaSind a fuzionat cu Sindicatul TVR Craiova! ).

 MediaSind TVR consideră aceste decizii ca fiind nelegale întrucât încalcă flagrant prevederile art. 30 alin. 2 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, care stabilesc strict limitele de competență ale directorului general interimar în perioada mandatului său. Cu alte cuvinte, directorul TVR Craiova nu putea să fie demis de actualul Director general interimar deoarece mandatul pe care îl deținea în fruntea studioului teritorial era peste limita de 6 luni prevăzută pentru mandatul directorului general interimar. Prin decizia luată, Ramona Săseanu blochează întreaga activitate a postului TVR Craiova, întrucât nu poate numi o nouă conducere deoarece mandatul îi expiră peste câteva zile, iar un alt director, dacă ar fi numit, ar avea nevoie de validarea Consiliului de Administrație, așa cum prevede art.35 din  Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV.

Constatăm că abuzurile asupra echipelor manageriale de la studiourile teritoriale devin o practică a celor care ocupă vremelnic funcția de șef al televiziunii publice. Încălcările legii în numirea CD-ului de la TVR Cluj, a destituirii nelegale a directorului TVR Craiova, ascund în realitate trocuri de culise și duc la politizarea inadmisibilă a studiourilor teritoriale.

Din nefericire, acesta nu este singurul abuz pe care îl comite directorul general interimar Ramona Săseanu.  Aceasta a mai fost acuzată de folosirea abuzivă a resurselor instituției pentru a hărțui, prin diverse controale denumite ad hoc, conducerea Studioului Teritorial Craiova. Precizăm că în urma tuturor controalelor trimise la ordinul Ramonei Săseanu, nu s-a descoperit nicio neregulă!

Nu în ultimul rând, Ramona Săseanu a folosit Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol al instituției în scop personal pentru a se război cu MediaSind TVR și cu Sindicatul TVR Craiova după unificarea celor două organizații! Comunicatul de presă transmis tuturor angajaților TVR de către acest compartiment plătit din bani publici, conține informații false și denigratoare la adresa organizațiilor sindicale care au fuzionat. Prin această atitudine, Ramona Săseanu aplică același mod de management dictatorial și iresponsabil practicat și de administrația Gradea împotriva organizațiilor sindicale nesubordonate.

În scurta perioadă în care și-a exercitat atribuțiile de director general interimar, Ramona Săseanu a dovedit că nu are capacitățile profesionale și manageriale necesare pentru a coordona cea mai mare instituție de presă din România, Televiziunea Națională. Pe lângă tot felul de decizii controversate, în plină stare de alertă a pus în pericol sănătatea angajaților instituției prin anularea deciziei de a se permite lucrul în regim de muncă la domiciliu, și-a protejat colegii din sindicatul de casă al administrației Gradea unde a ocupat funcția de vicepreședinte, și-a angajat avocatul personal de la Craiova, deși prevederile OUG nr 26/2012 interzic acest lucru. În acest timp, politica editorială și grilele de programe TVR au fost făcute praf, dotarea tehnică este la pământ iar situația salariaților este pusă în pericol prin tot felul de tentative de a se impune o nouă organigramă, deși acesta este atributul exclusiv al Consiliului de Administrație și nu al directorului general.

Având în vedere că rezultatul mandatului interimarei Săseanu este dezastruos atât pentru cetățeni, dar și pentru angajați și instituția publică de presă, presărat cu mai multe fapte care încalcă prevederile penale cum ar fi abuzul în serviciu, folosirea influenței funcției în favoarea unei persoane și constituire de grup infracțional organizat, MediaSind TVR solicită public Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să ancheteze cu celeritate aceste fapte. În același timp, MediaSind TVR solicită partidelor politice să nu mai facă tot felul de experimente eșuate cu instituțiile publice de media și să demareze de urgență procedura pentru desemnarea membrilor în Consiliul de Administrație al SRR și SRTV. Televiziunea Română și Radioul Public au nevoie de o conducere profesionistă care să se afle în slujba cetățenilor și nu a diverselor grupuri de interese politice.

MediaSind TVR

Craiova, 23 septembrie 2021

(sursa: mediasind.ro)