Eliza Peţa-Ştefănescu, deputat PSD de Dolj : “Vrem să protejăm românii de scumpirile exagerate ale facturilor la energie”

0
129

Eliza Peţa-Ştefănescu, deputat PSD de Dolj susţine într-o postare pe facebook că  Partidul Social Democrat rămâne singurul partid responsabil, care face o prioritate din rezolvarea problemelor oamenilor, în vreme ce PNL și USR PLUS se ceartă pe putere.

Comisiile de Industrii, Muncă și Politică Economică ale Camerei Deputaților au fost convinse să dezbată și să adopte urgent raportul comun, astfel încât Legea consumatorului vulnerabil să ajungă cât mai rapid în plen, pentru adoptare.

Vrem să protejăm românii de scumpirile exagerate ale facturilor la energie și, totodată, să identificăm cine este de vină pentru aceste scumpiri fără precedent, astfel că am reușit să impunem, în Parlament, Comisia care va ancheta acest subiect”, spune parlamentarul doljean Eliza Peţa-Ştefănescu.

🛑 Amendamentele PSD la Legea consumatorului vulnerabil:

1) Devansarea intrării în vigoare a Legii astfel încât protejarea consumatorului vulnerabil să devină operațională înainte de venirea anotimpului rece. În loc să intre în vigoare la 1 septembrie 2022, amendamentul PSD propune ca legea să intre în vigoare în 30 de zile de la adoptare.

2) Creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorul vulnerabil, de la 810 lei la 1.149 lei/pe membru de familie, iar în cazul gospodăriilor cu o singură persoană de la 1.445 lei la 2.053 lei.

3) Indexarea anuală automată a pragurilor de venit în care se încadrează consumatorul vulnerabil ​și a ajutoarelor acordate consumatorilor vulnerabili.

4) Creșterea ajutorului suplimentar pentru fiecare sursă de energie folosită în fiecare gospodărie cu consumatori vulnerabili, după cum urmează:

  • De la 30 lei la 50 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie electrică și de la 50 lei la 70 lei/lună dacă energia electrică este singura sursă;
  • De la 10 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de gaze naturale;
  • De la 10 lei la 20 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie termică;
  • De la 20 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.