Realizarea documentaţiei necesare pentru înscrierea unui imobil în Cartea Funciară, dacă se intenționează a fi înstrăinat, se realizează numai cu ajutorul oferit de o firmă de cadastru, care va mijloci relația dintre proprietar și instituţiile statului.
De asemenea, serviciile acesteia sunt foarte utile și în cazul planificării unui proiect de construcție, un specialist în cadastrare fiind cel care va coordona toate activitățile necesare fiecărei etape, de la obținerea autorizaţiei de construcție până la înscrierea construcţiei în Cartea Funciară.
Rolul pe care îl are o firmă de cadastru în procesul de construcție
O firmă de cadastru va fi permanent alături de proprietar în timpul realizării construcţiei unui imobil, punând la dispoziția acestuia întregul portofoliu de servicii prin intermediul unui expert în cadastrare, care se va asigura că acest proces se va desfăşura în conformitate cu toate prevederile legale în vigoare.
Astfel că principalul rol al acestui expert este acela de a supraveghea aplicarea lucrărilor de cadastru, după specificul fiecărei etape de construcție în parte, precum și:
- verificarea terenului înainte de achiziționarea acestuia;
- realizarea lucrărilor pentru obţinerea autorizaţiei de construcție sau de demolare, dacă este cazul;
- indicarea limitelor de proprietate, cele ale gropii de excavare și ale axelor de construcție;
- realizarea de măsurători necesare pentru obţinerea planurilor în vederea recepţionării lucrării, la final;
- demersul necesar pentru procesul verbal de edificare a construcţiei;
- obţinerea certificatului energetic;
- realizarea cadastrului final, pentru înscrierea imobilului în Cartea Funciară.
Ce se poate întâmpla dacă nu se colaborează cu un expert în cadastrare?
Cu ajutorul unor servicii cadastrale pot fi evitate apariţia unor probleme fie de natură financiară, deoarece pot apărea costuri neprevăzute, fie de natură juridică sau întârziere în ceea ce privește implementarea proiectului.
Unele din problemele care pot apărea, de exemplu, pot fi reprezentate de depăşirea dimensiunilor autorizate ale conturului imobilului, astfel că operaţiunile de cadastrare pentru intabularea acestuia nu pot fi realizate. De asemenea, pot apărea greșeli referitoare la amplasarea clădiri pe teren, prin nerespectarea distanțelor la limitele de proprietate, ceea ce duce la refuzul de a se realiza recepția lucrării și, implicit, imposibilitatea de a se înregistra.
3 elemente caracteristice ale unei firme de cadastru
Există 3 elemente esenţiale pe care trebuie să le deţină o firmă de cadastru și de care clienţii, proprietari de imobile sau care doresc să își construiască unul, trebuie să țină cont atunci când își aleg firma colaboratoare. Acestea sunt:
- Receptivitate – este foarte important ca firma de cadastru aleasă să poată oferi clienţilor săi consiliere, precum și toate informațiile necesare pentru un astfel de proiect, primite de la experți autorizați;
- Rapiditate – timpul este la fel de prețios pentru oricine, de aceea o firmă de cadastru serioasă va aloca clienţilor săi tot timpul de care aceștia au nevoie, fără a prelungi inutil procesul;
- Prețul corect – prețul ar trebui să reflecte calitatea serviciilor, însă acest lucru nu este respectat întotdeauna. De aceea se recomandă realizarea unui studiu de piață și abia apoi alegerea firmei care are un raport corect calitate-preț.