Comisarii Protecţiei Consumatorilor au avut de-a face în ultimul timp cu tot mai multe sesizări primite din partea consumatorilor privind modul de comercializare a pâinii. Ca urmare a acestui lucru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a dispus efectuarea unei acţiuni de control la nivel naţional, care să vizeze calitatea şi modul de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializată în vrac.
Controlul a scos în evidenţă următoarele aspecte relevante: neîncadrarea în cantitatea netă declarată – au fost constatate numeroase cazuri în care diferenţele medii, faţă de cantităţile nete declarate de producători, la diferite sortimente de pâine, erau între 20-80 g/bucată; comercializarea de pâine de diferite sortimente având cantitatea netă declarată neuniformă – de 210g, 295g, 300g, 310g, 315g, 540g –, diferenţe greu sesizabile de consumatori şi care creează dificultăţi acestora la achiziţionarea produsului; informarea incorectă sau incompletă a consumatorilor – neafişarea denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produsului comercializat şi a preţului de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/kg şi lei/bucată; comercializarea de pâine deformată, aplatizată, cu porţiuni parţial arse, insuficient coaptă.
În cadrul acţiunilor de control au fost verificaţi 446 de operatori economici, dintre care un număr de 166 au prezentat abateri, cantitatea de pâine neconformă a fost de circa 4.000 kg. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale au fost aplicate 178 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 466.700 lei.
***
Sfaturi pentru consumatori:
- Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de învechire, modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi;
- Acordaţi atenţie aspectului – pâinea nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, deformată sau, şi mai grav, să nu prezinte urme ale contactului cu rozătoare şi urme de mucegai;
- Nu acceptaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
- După caz, solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminţe, alune/nuci, ouă, lapte etc.) pentru evitarea provocării alergiilor;
- Cumpărarea produselor de panificaţie trebuie făcută din locuri autorizate, care asigură condiţii corespunzătoare de transport, depozitare şi comercializare.